29 Νοε 2011

Οι φυλακές της Αγγλίας βρίθουν αντι-λεσβιακών συμπεριφορών

Οι φυλακές της Αγγλίας βρίθουν αντι-λεσβιακών συμπεριοφορών, δείχνει μελέτη

Αντι-λεσβιακές συμπεριφορές είναι διαδεδομένες σε κέντρα επανόρθωσης σε όλη την Αγγλία, μια νέα μελέτη δίνει στοιχίσει σήμερα.

Η μελέτη, της ΜΚΟ Howard League για την Ποινική Αναμόρφωση, υποστηρίζει πως πολυάριθμα περιστατικά λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης έχουν αναφερθεί - αλλά ότι τα περισσότερα αγνοούνται από τις αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, η μελέτη "ρίχνει φως στο τελευταίο ταμπού του σωφρονιστικού συστήματος της Αγγλίας".

Η έρευνα έρχεται καθώς η υπηρεσία φυλακής κάνει μια δημόσια προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των εγκλημάτων μίσους πριν η νομοθεσία ισότητας τεθεί σε ισχύ την επόμενη άνοιξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν, η στόχευση Lbtiq κρατουμένων για σεξουαλικές χάρες είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ αποστέλλουν κρατούμενες σε μονάδες απομόνωσης λόγω "λανθασμένων στερεοτύπων για την λεσβιοσύνη".

Η Suffolk's Warren Hill για νεαρές παραβάτιδες, η γυναικεία φυλακή Askham Grange στη Yorkshire και η φυλακή Wayland στη Norfolk είναι μεταξύ εκείνων που πρέπει να βελτιώσουν επειγόντως την υποστήριξη στις Lbtiq τρόφιμες, σύμφωνα με την Βασιλική Επιθεώρηση Φυλακών, αναφέρει η εφημερίδα Independent.

Ένας αμφισεξουαλικός είπε: "Έχω ήδη τεθεί σε απομόνωση και κατακρεούργησαν την πλάτη μου με ένα ξυράφι. Λένε ότι αν πάω στα ντους θα με χτυπήσουν και ορισμένοι μου ζητούν σεξουαλικές χάρες Δεν μπορώ να το αναφέρω, καθώς έτσι θα χαρακτηριστούμε ως αποδιωγμένοι και αυτό οδηγεί σε κακοποίηση".

 Η Frances Crook, διευθύνουσα σύμβουλος της Howard League, δήλωσε: "ανεπίσημα, ξέρουμε ότι υπάρχει ενδημική λεσβοφοβία που απευθύνεται σε Lbtiq κρατούμενες από το προσωπικό και τις άλλες τρόφιμες", είπε.

"Μας έχουν πει ότι οι αδύναμες και ευάλωτες γίνονται στόχος εξαγαγοράς για σεξουαλικές χάρες ή για να ανταλλάξουν οι ίδιες πράγματα με την καντίνα, ναρκωτικά ή προστασία. Η ΜΚΟ έχει πει πως στις Lbtiq κρατούμενες, οι αστυνομικίνες συνιστούν να "δρούν λιγότερο λεσβιακά" ως μια στρατηγική επιβίωσης".


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.11.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/uk-prisons-rife-with-anti-gay-attitudes,-study-says.aspx

Στη φωτογραφία είναι Φυλακισμένες στη διάρκεια καταστροφής του γκέτο της Βαρσοβίας στη Πολωνία το 1943, την βρήκαμε από την pingnews.com

28 Νοε 2011

Δεν θα επέμβει στο γάμο των λεσβιών η εκκλησία της Ισπανίας

H εκκλησία της Ισπανίας δεν θα πιέσει να διαλυθούν οι γάμοι των λεσβιών, είπε ο επίσκοπος

Η ισπανική Επισκοπική Εκκλησία δεν θα ζητήσει από νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας να ανατρέψει τη νομοθεσία για το γάμο των λεσβιών που θεσπίστηκε με τη προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2005,είπε ένας εκ των κορυφαίων επισκόπων της.
 

Υπήρξε ανησυχία από την Lbtiq κοινότητα ότι η νομοθεσία που επιτρέπει το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών στη χώρα θα μπορούσε να πάψει να ισχύει μετά την εκλογική νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά η Εκκλησία έχει διασκεδάσει τους φόβους λέγοντας ότι δεν θα ασκήσει πιέσεις στη νέα κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα El País, ο Juan Antonio Martínez, εκπρόσωπος της ισπανικής Επισκοπικής Διάσκεψης (ΕΔΙ - CEE), δήλωσε: "Η ΕΔΙ δεν λέει ποτέ σε καμία κυβέρνηση τι να κάνει. Δεν το έπραξε με προηγούμενες κυβερνήσεις, και δεν θα το κάνει με αυτή "Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με διαδηλώσεις από θρησκευόμενες μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας για το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών το 2005 και υπέρ των αμβλώσεων, ο Martínez
πρόσθεσε: "Δηλώνουμε την θέση της Εκκλησίας. Και έχουμε πει ότι υπάρχουν νόμοι που είναι σαφώς άδικοι. Οι κυβερνήσεις θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν αν θέλουν να έχουν νόμους, οι οποίοι δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα".


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.11.11 και την μεταφράσαμε από την Pink Paper http://news.pinkpaper.com/NewsStory.aspx?id=6466

26 Νοε 2011

Εξαλείψτε τη βία κατά όλων των γυναικών

Λεσβίες, αμφισεξουαλικές και trans γυναίκες να καταμετρούνται επίσης, λέει η ΜΚΟ για την ενδοοικογενειακή βία
Λεσβίες, αμφισεξουαλικές και trans γυναίκες υποφέρουν από  ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση επίσης, είναι το μήνυμα της ΜΚΟ, για την ενδοοικογενειακή βία, Broken Rainbow.

Η 25η Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, όπως την όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη και η MKO πρέπει να θυμόμαστε ότι οι LBT είναι θύματα επίσης.

Σε όλο τον κόσμο οι LBT κακοποιούνται και δολοφονούνται κάθε μέρα καθώς οι νυν ή πρώην συντρόφισές τις, ή τα μέλη της οικογένειας τις κάνουν χρήση βίας εναντίον τις, δήλωσε η ΜΚΟ. Oι Lbt θύματα συχνά φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από φόβο ότι θα δημοσιοποιηθεί ο σεξουαλικοός προσανατολισμός τις, ως λεσβίες αμφισεξουαλικές και τρανς. Η βία μπορεί να περιλαμβάνει σωματική βλάβη, ψυχολογικό εκφοβισμό, απειλές αποκάλυψης του σεξουαλικού τις προσανατολισμού ή της ταυτότητας τουκοινωνικού φύλου, επίσης για λόγους "τιμής" της θανατώνουν και τις εξαναγκάζουν σε γάμο.

Η ΜΚΟ δήλωσε: "Πέρυσι ο Ban Ki-moon, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι "Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν έχει θέση σε καμία κοινωνία "Αν αυτό είναι αλήθεια, πρέπει να θυμόμαστε τις LBT επίσης.."

Στην ΜΚΟ Broken Rainbow λειτουργεί η μοναδική γραμμή βοήθειας της Αγγλίας που ειδικεύεται στην LBT ενδοοικογενειακή βία. Η ΜΚΟ έχει εμπειρία ήδη 10 ετών στον τομέα, έχει διοργανώσει εκστρατείες για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην Lbtiq κοινότητα και εκπαιδεύει επαγγελματίες και άλλες ΜΚΟ σε θέματα βίας.
  


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.11.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/end-violence-against-all-women.aspx

25 Νοε 2011

Οι αμφισεξουαλικές είναι πιθανότερο να υποστούν κατάθλιψη

Οι αμφισεξουαλικές "είναι πιθανότερο να υποστούν κατάθλιψη συγκριτικά με τους αμφισεξουαλικούς"

Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ, δείχνει πως οι αμφισεξουαλικές είναι πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη και να πίνουν περισσότερο από ότι οι αμφισεξουαλικοί.
Το πανεπιστήμιο George Mason διαπίστωσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα κατάθλιψης και κατάχρησης αλκοόλ στις αμφισεξουαλικές έφηβες-ους.


Ωστόσο, οι αμφισεξουαλικοί φαίνεται ότι εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο κακοποίησης, καθώς μεγαλώνουν. Οι πιθανότητες στις αμφισεξουαλικές παρέμειναν στατικές.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που προσδιορίζονται ως ετερό ή λεσβίες ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, από εκείνες που είναι αμφισεξουαλικές. Οι συμμετέχουσες είπαν ότι αισθάνονται "αόρατες".
Η μελέτη εξέτασε τη σεξουαλική ταυτότητα, τη συμπεριφορά και την έλξη. Αυτά τα χαρακτηριστικά συγκρίθηκαν σε θέματα υγείας.


Η επικεφαλής της έρευνας Lisa Lindly δήλωσε: "Υπάρχει μια ροπή προσδοκίας ή προτύπου ενός προσώπου που επιλέγει μια σεξουαλική ταυτότητα και την υπερασπίζεται. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τις αμφισεξουαλικές. Νομίζω πως κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από το στιγματισμό".




Την είδηση την βρήκαμε στις 9.11.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/11/09/bisexual-women-more-like-likely-to-suffer-depression-than-men/

Εμμένει στην απαγόρευση της Ημέρας Υπερηφάνειας ο Sergei Sobyanin στη Ρωσσία

Ο δήμαρχος της Μόσχας υποσχέθηκε πως δεν θα επιτρέψει την Ημέρα Υπερηφάνειας όσο ο ίδιος παραμένει δήμαρχος.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin επανέλαβε την Πέμπτη την αντίθεσή του στην Ημέρα Υπερηφάνειας στη ρωσική πρωτεύουσα.
"Η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει", είπε ο Sobyanin στο ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy. Λέγοντας ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας θα ήταν αντίθετη προς τη διεξαγωγή της Ημέρας Υπερηφάνειας, και ότι η γνώμη της θα πρέπει να γίνει "σεβαστή".

Ο προκάτοχός του Sobyanin, Yury Luzhkov, σε σχόλιό του περιέγραψε την Ημέρα Υπερηφάνειας ως «σατανική».
Τα σχόλια του νυν δημάρχου έγιναν την επομένη της αναβολής της συζήτησης σχετικά με το νομοσχέδιο επιβολής προστίμου της προώθησης της λεσβιοσύνης ομοερωτικότητας αφού το νομοθετικό σώμα της Αγίας Πετρούπολης απέτυχε να συμφωνήσει σχετικά με τους "νομικούς ορισμούς".

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, στην πρώτη από τις τρεις αναγνώσεις που απαιτούνται για να την έγκριση του σε νόμο την περασμένη Τετάρτη, ουσιαστικά θέτει εκτός νόμου οποιαδήποτε εκδήλωση σχετικά με την Ημέρα Υπερηφάνειας.


Εάν εγκριθεί, θα επιτρέπει στις αρχές να επιβάλουν πρόστιμα μέχρι και 50.000 ρούβλια (1.600 δολάρια) για τις "δημόσιες δραστηριότητες προώθησης της λεσβιοσύνης, του σοδομισμού, της αμφισεξουαλικότητας και της τρανσεξουαλικότητας".


Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε το νομοσχέδιο ως μία "λεπτά καλυμμένη προσπάθεια" να τροφοδοτήσει διακρίσεις εις βάρος της Lbtiq κοινότητας της Αγίας Πετρούπολης.


Την είδηση την βρήκαμε στι 24.11.11 και την μεταφράσαμε από την Ria Novosti στην http://en.ria.ru/society/20111124/169012089.html

23 Νοε 2011

H Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν θα απαγορεύσει τη λέξη «λεσβία»

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν σχεδιάζει την απαγόρευση ορισμένων λέξεων από τα μηνύματα κειμένου, συμπεριλαμβανομένης της λέξεως «λεσβία».

Σύμφωνα με την Huffington Post, η Αρχή έχει συντάξει μία λίστα 1.600 λέξεων που θεωρούνται "προσβλητικές για το Ισλάμ".

Η κίνηση θα μπλοκάρει κάθε γραπτό μήνυμα που θεωρείται «ακατάλληλο», από το να αποστέλλεται ή λαμβάνεται από τις χρήστριες.

Πολλές από τις λέξεις φαίνεται να σχετίζονται με τις Lbtiq. Μερικές από τις λέξεις λογοκρισίας περιλαμβάνουν το: «λεσβία», «νεράιδα» και «προφυλακτικό».

Σύμφωνα με την HP, οι αναφορές για την εφαρμογή της απαγόρευσης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αντικρουόμενες. Η Newsweek του Πακιστάν ισχυρίζεται ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, πριν προχωρήσουν με τα σχέδια.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της «Φωνή της Αμερικής» είπε, προφανώς «η λίστα δεν έχει ποτέ δημοσιοποιηθεί, εξηγώντας ότι ήταν γραφτό να διατηρείται μεταξύ της Αρχής Τηλεφωνίας και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ως μέσο για να ανακαλύπτουν όσο ήταν δυνατό να φιλτραριστεί ως άσεμνο μήνυμα.

Μια πιο σύντομη λίστα αναμένεται να παραχθεί, σε συνδυασμό με τα συμμετέχοντα δίκτυα τηλεφωνίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.11.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/pakistan-telecommunications-agency-to-ban-the-word-%27lesbian%27.aspx

17 Νοε 2011

Ανησυχία για το γάμο των λεσβιών στην Ισπανία

Οι λεσβίες στην Ισπανία ανησυχούν πως οι εκλογές θα επιφέρουν μεταρρυθμίσεις στο γάμο των λεσβιών.

Η Isabel Descals και η συντρόφισά της έτρεξαν να ενωθούν πριν τις γενικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει η σημερινή συντηρητική αντιπολίτευση που είναι κατά του πολιτικού γάμου των λεσβιών.

Το Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ - PP) έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου για τον γάμο των λεσβιών στην Ισπανία, ο οποίος επέτρεψε πάνω από 20.000 λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν από τότε που ψηφίστηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση το 2005.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Mariano Rajoy έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά τον όρο "πολιτική ένωση" από το "γάμο" λεσβιών.

"Έχουμε ακούσει τι λέει το Λαικό Κόμμα και πως πρόκειται να κάνει ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον όταν πρόκειται για το γάμο λεσβιών, διότι ο Rajoy έχει πει ότι προτιμά το Σύμφωνο Συμβίωσης", δήλωσε η Descals, διευθύντρια από την Βαλένθια.

"Έτσι, είπαμε στις εαυτές μας: "Ας νυμφευθούμε γρήγορα πριν από ο Rajoy εξαλείψει τα δικαιώματά μας", πρόσθεσε η σύζυγός της Descals Begona Fuentes, 44χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου.

"Έτσι εκ-δηλώθηκα δημόσια όπως ακριβώς είπαμε και κάναμε ένα τεράστιο πάρτυ στις 8 Ιουλίου".
Για την Descals, το σύμφωνο συμβίωσης είναι "άχρηστο".
"Και τι πρόκειται να συμβεί στα ζευγάρια που βρίσκονται σε διαδικασία παιδοθεσίας;", ρώτησε.

Η βιασύνη του ζευγαριού να νυμφευθεί υπογραμμίζει το φόβο σε ορισμένους κύκλους στην Ισπανία ότι η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος θα αντιστρέψει την ατζέντα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2004.

Όταν ο νόμος του λεσβιακού γάμου, ο οποίος επίσης επιτρέπει σε λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν, ψηφίστηκε, η Ισπανία έγινε η τρίτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία που επιτρέπουν το γάμο μεταξύ λεσβιών.

Ο Zapatero πέρασε επίσης ένα "γρήγορο και άμμεσο" δίκαιο περί διαζυγίου που τέθηκε σε ισχύ το 2005, που καταργεί την απαίτηση ότι τα ζευγάρια πρέπει να διαχωρίζεται με φυσικό τρόπο για μια περίοδο πριν η διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να αρχίσει.

Σύμφωνα με ένα νόμο που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, η έκτρωση νομιμοποιήθηκε πλήρως στην Ισπανία. Στο παρελθόν επιτρεπόταν σε περιπτώσεις βιασμού, δυσμορφίας ή όταν η κύηση έθετε σε κίνδυνο την υγεία μιας γυναίκας.
Ο νόμος απαιτεί οι ανήλικες ηλικίας 16 ετών ή 17 να ενημέρωσουν την οικογένειά τις για την απόφαση έκτρωσης, εκτός εάν αντιμετωπίζουν "σαφή κίνδυνο οικογενειακής βίας, απειλών, πιέσεων ή κακομεταχείρισης".

"Είναι αλήθεια ότι οι ερωτήσεις για το τι θα συμβεί με το νόμο ή το πώς θα μπορούν να νυμφευθούν έχουν αυξηθεί σημαντικά", δήλωσε η Luisa Notario, επικεφαλής θεμάτων οικογένειας στην οργάνωση FELGTB.

Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της μικρής πόλης Jun στη νοτιοδυτική Ισπανία, έχει προσφέρει γρήγορες και άμεσες διαδικασίες γάμων στα λεσβιακά ζευγάρια που επιθυμούν να νυμφευθούν πριν τις εκλογές.

"Οι λεσβίες φοβούνται πολύ, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή και πως θα χάσουν το πολυπόθητο δικαίωμα", είπε ο δήμαρχος της Jun, Jose Antonio Rodriguez.

Σχετικά με τις αμβλώσεις, το Λαϊκό Κόμμα έχει δεσμευτεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του να τροποποιήσει το νόμο, εάν εκλεγεί θα «ενισχύσει τη προστασία του δικαιώματος στη ζωή καθώς και στις ανήλικες γυναίκες».
"Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι μια 16χρονη μπορεί να κάνει μια άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών της", δήλωσε ο Rajoy στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια σπάνια αναφορά του για το θέμα.

Ο Ignacio Arsuaga, πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας πίεσης "HazteOir", ή "MakeYourselfHeard», που αντιτίθεται στην άμβλωση και το γάμο των λεσβιών, δήλωσε πως ο Rajoy αποφεύγει το θέμα “γιατί υπάρχουν δύο ρεύματα στο Λαϊκό Κόμμα - αυτό που θέλει ο νόμος να ακυρωθεί” και ένα άλλο “που θέλει πολύ πιο μικρές τροποποιήσεις".

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία της ισπανικής κοινωνίας εγκρίνει το γάμο των λεσβιών, το διαζύγιο και τις αμβλώσεις.

Η Notario είπε ότι ανησυχεί, αλλά θέλει να πιστεύει ότι το Λαϊκό Κόμμα "δεν θα τολμήσει να ανατρέψει το νόμο, διότι αυτό θα σήμαινε πως το ίδιο τοποθετείται, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη, ως ένα κόμμα της άκρας δεξιάς".

Η Descals είπε ότι πιστεύει πως εάν το Λαϊκό Κόμμα αλλάξει το νόμο του γάμου των λεσβιών, "οι λεσβίες θα κατέβουν στους δρόμους και θα παλέψουν υπέρ του.
Νοιώθω πως ο υπάρχων νόμος με προστατεύει. Είναι ένας νόμος που μου επιτρέπει να βγαίνω έξω με το κεφάλι ψηλά”, είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.11.11 και την μεταφράσαμε από την expatica.com στην http://www.expatica.com/es/news/spanish-news/spain-vote-sparks-concern-over-gay-marriage-other-reforms_188912.html

Η φωτογραφία είναι εξώφυλλο από το περιοδικό Harper's Bazaar του Δεκεμβρίου 2011

Διακρίσεις στην ισότητα του γάμου των λεσβιών

Lbtiq δικαιώματα: θέμα – διακρίσεις στην ισότητα του γάμου

Τα λεσβιακά ζευγάρια στερούνται ίσων δικαιωμάτων συγκριτικά με τα ετερό ζευγάρια, ένα συνέδριο θα επιβεβαιώσει την άρση των διακρίσεων αργότερα αυτή την εβδομάδα.


Το Φόρουμ στις 18 - 19 Νοεμβρίου, που οργανώθηκε από τη γαλλική ομάδα Cercle Autre και τη Πόλη του Στρασβούργου υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα εξετάσει τις προτάσεις για την αμοιβαία αναγνώριση του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ λεσβιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επί του παρόντος, γάμοι μεταξύ λεσβιών επιτρέπονται σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Δεκατέσσερεις χώρες μέλη έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Άλλες χώρες διατηρούν αυστηρότερους κανόνες – με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των ζευγαριών των λεσβιών, οι οποίες μπορεί να χάσουν τα κοινωνικά, φορολογικά ή τα γονεϊκά τις δικαιώματα, ή ακόμη και την εθνικότητά τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.11.11 και την μεταφράσαμε από την Human rights Europe στην http://www.humanrightseurope.org/2011/11/lgbt-rights-the-issue-same-sex-marriage-discrimination/

Η φωτογραφία είναι εξώφυλο του λεσβιακού περιοδικού Amazon-Quarterly το 1973

Εκστρατεία μη μίσους της Benetton

Η Benetton επιστρέφει με άλλη μια τολμηρή εκστρατεία που ονομάζεται "UNHate - Εκστρατεία μη μίσους" με μια σειρά φωτογραφιών από τις οποίες για άλλη μια φορά εκλείπουν οι λεσβίες, αλλά περισεύουν η Γερμανίδα ηγέτιδα και άλλοι ηγέτες.
Υπάρχει και μια μικρή ταινία που φτιάχτηκε από την εταιρεία Fabrica που ευτυχώς εκεί υπάρχουν κάποιες λεσβίες. Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου 2011 με την ανάρτηση των φωτογραφιών-διαφημίσεων στο Παρίσι. 

Με αυτή την παγκόσμια εκστρατεία, η Benetton United Colours καλεί τις ηγέτιδες-ες και πολίτισες-ες του κόσμου στην καταπολέμηση της αυξανόμενης κουλτούρας μίσους.

Όσες θέλετε μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

16 Νοε 2011

Εκτενής περίληψη της δίκης της 11 Νοεμβρίου 2011

ATHENS PRIDE
www.athenspride.eu
LESB.EQUAL. - ΛΕΣΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ
lesbianbimafia.blogspot.com τηλ.
ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαλκοκονδύλη 25, 104 32 Αθήνα, τηλ. 2105237408 κιν. 6947434353
e-mail: info@olke.org ιστοσελίδα: www.olke.org
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: cm.greekhelsinki.gr/


ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό, από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης για το αδίκημα της εξύβρισης δια του Τύπου και ο εκδότης Δημήτριος Ζαφειρόπουλος ως συνεργός του, για δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος». Το επίδικο κείμενο αποτελούσε απάντηση του Κ. Πλεύρη σε καταγγελία ομοερωτικών ατόμων προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), με αίτημα την διερεύνηση τυχόν δεοντολογικών παραβάσεων του κατηγορουμένου για δήλωση, τόσο στο ακροατήριο άλλου δικαστηρίου όσο και σε προανάκριση για άλλη υπόθεση, όπου ανέφερε ότι “η κυρία Gilbert είναι εκπρόσωπος των λεσβιών και άρα δεν μπορεί να αποκαλείται κυρία αφού δεν σέβεται την γυναικεία φύση”. Σε απάντηση αυτής της καταγγελίας, ο Κ. Πλεύρης υπέβαλε στις 30 Νοεμβρίου 2009 υπόμνημα προς το ΔΣΑ, το οποίο δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» στις 24 και 27 Δεκεμβρίου 2009 αντίστοιχα.

Στο επίδικο κείμενο, ο Κ. Πλεύρης, απαντώντας σε όσα κατήγγειλαν εναντίον του οι εκπρόσωποι ομοερωτικών φορέων καθώς και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ανέφερε ότι τα άτομα αυτά είναι «γενετησίως διεστραμμένα», «σεξουαλικώς ανώμαλα» και «έκφυλα», των οποίων «η ιδιότης αποτελεί ύβριν δια κάθε άνθρωπον», ενώ «έχουν ευτελίσει την ωραιότητα του έρωτος», «διαπράττουν μεταξύ των ασελγείς πράξεις και προκαλούν με την ακολασία των το δημόσιο αίσθημα που δεν ανέχεται τας αηδείς σαρκικάς αισχρότητάς των», καθώς επίσης και ότι «μια λεσβία δεν μπορεί να είναι κυρία, διότι στην έννοια της κυρίας εμπεριέχεται ήθος που δεν μπορεί να το διαθέτει κάποια, η οποία δεν σέβεται την γυναικείαν φύσιν» και «οι κίναιδοι και αι λεσβίαι δεν έχουν σχέσιν με τον έρωταν, διότι έρως δεν τελείται με αφυσίκους πράξεις, όπως είναι η διαστροφή των», ενώ «οι ομοφυλόφιλοι εκδηλώνουν σεξουαλικήν διαστροφήν και εσχάτην αναισχυντίαν δι’ έναν άνδρα, που καταλήγει να εισάγει το πέος του εντός των κοπράνων ενός άλλου», καθώς και ότι «ελπίζω ο ΔΣΑ να μην ασχοληθεί με αυτά τα σιχάματα, δια τα οποία οι κίναιδοι και αι λεσβίαι επαίρονται!».

Το επίδικο κείμενο παραμένει δημόσια προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του «Ελεύθερου Κόσμου»

Σημειωτέον ότι στο κατηγορητήριο δεν περιλαμβανόταν ο τίτλος του αρχικού κειμένου (“Η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή”), άρα είναι ψευδής ο τίτλος του «Ελεύθερου Κόσμου» στο δημοσίευμα μετά τη δίκη: «‘Η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή’, αν το λες, τρως δέκα μήνες φυλακή»

Η έγκληση για το δημοσίευμα υποβλήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2010 από τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο (Στέλεχος του ΕΠΣΕ), την Ευαγγελία Βλάμη (διαχειρίστρια του http://lesbianbimafia.blogspot.com/), τον Παναγιώτη Δημητρά (Εκπρόσωπο ΕΠΣΕ), την Andrea Gilbert (Εκπρόσωπο Athens Pride - Στέλεχος ΕΠΣΕ) και το Δημήτρη Τσαμπρούνη (Εκπροσώπο Athens Pride).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής «ως ομοερωτικά πρόσωπα και δημοσίως γνωστά στελέχη αντίστοιχων φορέων» είχαν τα εγκαλούντα πρόσωπα, εκτός από τον Π. Δημητρά, ο οποίος κλήθηκε στη δίκη ως μάρτυρας. Οι εγκαλούσες και εγκαλούντες εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Χρήστο Γραμματίδη, Βασίλη Σωτηρόπουλο και Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, που παρείχαν τη συνδρομή τους στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν νομικής βοήθειας του ΕΠΣΕ. Ο πρώτος κατηγορούμενος, ως δικηγόρος, υπερασπίστηκε αυτοπροσώπως τον εαυτό του, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος παρέστη με το δικηγόρο Τάσο Δημητρακόπουλο.

Οι κατηγορούμενοι, κατά την έναρξη της διαδικασίας, υπέβαλαν αίτηση αποβολής της πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι, επειδή τα ονοματεπώνυμα των εγκαλουσών-εγκαλούντων δεν περιλαμβάνονταν στο δημοσίευμα, δεν είχαν άμεσο έννομο συμφέρον να παραστούν. Την ένσταση ανέπτυξε για λογαριασμό του Δ. Ζαφειρόπουλου, ο συνήγορος υπεράσπισης Τ. Δημητρακόπουλος, ενώ συντάχθηκε με αυτή ο Κ. Πλεύρης. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής υποστήριξαν ότι στο επίδικο υπόμνημα ο ίδιος ο Κ. Πλεύρης, τόσο στην πρώτη όσο και στην τελευταία παράγραφό του, ανέφερε ότι υποβαλλόταν σε απάντηση όσων είχαν καταγγείλει οι αναφερόμενες-οι στο ΔΣΑ. Επιπλέον, το όνομα του Γ. Βαλλιανάτου (όπως και του Π. Δημητρά) περιλαμβανόταν στο επίδικο κείμενο, ενώ υπήρχαν αναφορές σε “πρόεδρο των ομοφυλοφίλων”, αφορώντας έτσι κάθε επικεφαλής ομοερωτικού φορέα. Η εισαγγελέας, κατά την πρότασή της, θεώρησε ότι υφίσταται άμεσο έννομο συμφέρον όσων ομοερωτικών ατόμων υπέγραψαν την καταγγελία στο ΔΣΑ, καθώς το επίδικο δημοσίευμα «απαντούσε» σε αυτήν την καταγγελία και πρότεινε να αποβληθεί από την πολιτική αγωγή μόνον ο Δ. Τσαμπρούνης, ο οποίος δεν είχε υπογράψει την καταγγελία στο ΔΣΑ, διότι το έννομο συμφέρον του τελευταίου δεν ήταν άμεσο (όπως επιβάλλει ο νόμος για να υπάρχει δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής), αλλά έμμεσο. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής συντάχθηκαν με την πρόταση της εισαγγελέως, αλλά ζήτησαν να αναγνωριστεί ότι και ο Δ. Τσαμπρούνης είχε δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής, ως εκπρόσωπος της Athens Pride, όπως και η Α. Gilbert. To Δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της εισαγγελέως, απορρίπτοντας το αίτημα για αποβολή της πολιτικής αγωγής για το Γ. Βαλλιανάτο, την Ε. Βλάμη και την A. Gilbert αποβάλλοντας όμως το Δ. Τσαμπρούνη από την πολιτική αγωγή.

Αρχικά, κατέθεσε ως μάρτυρας ο Π. Δημητράς. Στην κατάθεσή του ο Π. Δημητράς ανέφερε ότι από το δημοσίευμα ήταν σαφές ότι το κείμενο αφορούσε τις μηνύτριες-ές, ως καταγγέλλουσες-ντες στο ΔΣΑ εναντίον του Κ. Πλεύρη, στοιχείο που είχε δημοσιοποιηθεί και προέκυπτε ευθέως και λόγω της ονομαστικής αναφοράς στο Γ. Βαλλιανάτο (αλλά και στον ίδιο τον Π. Δημητρά). Σε επίμονες ερωτήσεις του Κ. Πλεύρη, ο οποίος παρέπεμπε σε διάφορους συγγραφείς και ιατροδικαστές, περί του αν η ομοερωτικότητα αποτελεί «διαστροφή», «ανωμαλία», «είναι αντίθετη προς τη φύση», ο Π. Δημητράς απαντούσε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι οι σεξουαλικές πρακτικές των ομοερωτικών ατόμων παρατηρούνται και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Στην ερώτηση του Κ. Πλεύρη περί του αν εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα (που ποινικοποιεί σε ορισμένες περιστάσεις σχέσεων εξάρτησης - ανηλικότητας - κερδοσκοπίας την «παρά φύσιν ασέλγεια μεταξύ αρρένων»), ο Π. Δημητράς είπε ότι πρόκειται για μια διατύπωση του έτους 1951, η οποία ισχύει όσο και το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (Ν. 3304/2005) και την ένταξη ως επιβαρυντικής περίστασης του μίσους λόγω διαφορετικού «γενετήσιου» προσανατολισμού του θύματος στο άρθρο 79 ΠΚ.

Στη συνέχεια, κατέθεσε η πολιτικώς ενάγουσα A. Gilbert, η οποία δήλωσε ότι δεν κρύβει τη σεξουαλική της ταυτότητα, αλλά και ότι δεν είναι ψυχανώμαλη ή διεστραμμένη. Επισήμανε επίσης ότι ο Κ. Πλεύρης την 31.10.2011 καταδικάστηκε πρωτόδικα από το ίδιο Δικαστήριο για εξύβρισή της, επειδή σε έγγραφό του προς τον εισαγγελέα την χαρακτήρισε «γενετησίως διεστραμμένη» και «ψυχανώμαλη» που «δεν σέβεται την γυναικεία φύση της άρα ούτε και την αλήθεια». Σε επίμονες ερωτήσεις του κατηγορουμένου για το ποιες σεξουαλικές πρακτικές ακολουθούν οι λεσβίες, η μάρτυρας κατέθεσε ότι αυτό το θέμα αφορά τον ιδιωτικό βίο και αρνήθηκε να απαντήσει.

Κατόπιν, κατέθεσε ο Γ. Βαλλιανάτος, ο οποίος επισήμανε ότι το δημοσίευμα τον ανέφερε ονομαστικά και ότι ο Κ. Πλεύρης είναι υβριστής καθώς αναφέρεται σε «σιχάματα» που αποδίδει στα ομοερωτικά άτομα. Δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πως, λόγω ηλικίας, οι συγγραφείς και ιατροδικαστές που επικαλείτο ο κατηγορούμενος για να τεκμηριώσει ότι ο ομοερωτισμός είναι «διαστροφή», απηχούν τις αντιλήψεις άλλων εποχών, υπογράμμισε όμως υπάρχει η απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης Υγείας, η οποία έχει αφαιρέσει από τη Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων την ομοερωτικότητα από τις σχετικές κατηγορίες των σεξουαλικών παρεκκλίσεων. Ο Κ. Πλεύρης επέμενε ότι σύμφωνα με την 9η ταξινόμηση (1975) η λεσβιοσύνη και ομοφυλοφιλία περιλαμβανόταν στις σεξουαλικές διαταραχές, αλλά ο Γ. Βαλλιανάτος του επισήμανε ότι από την 10η ταξινόμηση (1990) αυτό έχει παύσει να ισχύει εδώ και δεκαετίες. Ο Γ. Βαλλιανάτος, απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου του «Ελεύθερου Κόσμου» είπε πως στο όνομα του δικαιώματος πληροφόρησης δεν μπορεί να δημοσιεύει μια εφημερίδα ένα τόσο «βάρβαρο» κείμενο.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ως μάρτυρας η Ε. Βλάμη, η οποία υποστήριξε ότι οι λεσβίες δεν είναι διεστραμμένες ή ψυχανώμαλες, καθώς υπάρχουν αποφάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας - WHO και της Ψυχιατρικής Ένωσης των Ην. Πολιτειών - APA (1973) που δεν ταξινομούν την ομοερωτικότητα στις σεξουαλικές διαταραχές. Σε ερωτήσεις του πρώτου κατηγορούμενου σχετικά με τις σεξουαλικές πρακτικές που ακολουθούνται από τις λεσβίες, η μάρτυρας δεν απάντησε. Κατέθεσε επίσης ότι οι συγκεκριμένες λέξεις που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος προσέβαλαν την τιμή των πολιτικώς εναγουσών-ντων όπως προσέβαλαν και κάθε ομοερωτικό άτομο. Κατέθεσε ότι ενημερώθηκε για το δημοσίευμα από τηλεφωνήματα φιελνάδων της που αναγνώρισαν πως την αφορούσε, παρ’ όλο που δεν κατονομαζόταν η ίδια. Κατά την εξέταση της Ε. Βλάμη, η Η. Λ. Κούτρα, ορμώμενη από τη μόλις προηγηθείσα δήλωση του Κ. Πλεύρη ότι «όταν μιλάμε για λεσβίες και κίναιδους, μιλάμε για αιδοία και πρωκτούς», ρώτησε την Ε. Βλάμη «αισθάνεστε απλώς ένα αιδοίο;», με την Ε. Βλάμη να απαντά ότι αισθάνεται πως διαθέτει προσωπικότητα και προσωπική αξία καθώς και πως οι σχέσεις δυο λεσβιών είναι πάνω απ’ όλα σχέσεις συντροφικότητας, στοργής, αγάπης, πλούσιες συναισθημάτων και βέβαια όχι μόνο σαρκικές.

Ο πρώτος κατηγορούμενος Κ. Πλεύρης, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως και στην απολογία του υποστήριξε ότι όσα είπε αφορούν την ιδιότητα των εγκαλουσών-ντων και όχι το πρόσωπό τους, καθώς και ότι τα ομοερωτικά άτομα δεν διαθέτουν «τιμή». Δήλωσε επίσης ότι το Δικαστήριο, αν υποστηρίζει τα ομοερωτικά άτομα, θα πρέπει να αφαιρέσει την εικόνα του Χριστού από την αίθουσα, για να λάβει την απάντηση από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου ότι το Σύνταγμα προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία και ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και άτομα που είναι άθεα. Υποστήριξε επίσης ότι όσα είπε αποτελούν εκφράσεις που διατύπωσε από «δικαιολογημένο ενδιαφέρον» (επικαλούμενος τη διάταξη του άρθρου 367 του Ποινικού Κώδικα) και ότι δεν υπάρχουν άλλοι όροι για να πει κάποια-ος ότι οι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι είναι ανώμαλες-οι. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στον όρο «ομοερωτικά πρόσωπα» που περιλαμβάνεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, αναφέροντας ότι στα καφενεία ο λαός λέει “μου φέρθηκε πούστικα” κι όχι “μου φέρθηκε ομοερωτικά”. Τη φράση «σιχάματα» απέδωσε στην εντύπωση που δημιουργείται από ένα πέος όταν εξέρχεται από έναν πρωκτό πασαλειμμένο με κόπρανα, χωρίς να καταθέσει όμως από πού ακριβώς του έχει εντυπωθεί αυτή η εικόνα και γιατί αφορά μόνο την ομοερωτική και όχι και την ανάλογη ετεροερωτική πράξη. Συνολικά ο κατηγορούμενος επέμεινε στη θέση ότι η ομοερωτικότητα είναι αντίθετη στη φύση και στην απολογία του εκτίμησε ότι η απόφαση θα είναι καταδικαστική. Όσον αφορά το δημοσίευμα, ο Κ. Πλεύρης είπε ότι δεν γνωρίζει πως διέρρευσε το συγκεκριμένο υπόμνημα από το ΔΣΑ και είπε ότι δεν το έδωσε ο ίδιος προς δημοσίευση στον «Ελεύθερο Κόσμο». Πρόσθεσε δε πως εκτός από το υπόμνημα αυτό, έχει υποβάλει και άλλο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, ζητώντας από αυτό να «καταδικάσει το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας» και να αποφανθεί πως «σεξουαλικές διαστροφές δικηγόρων εκθέτουν το κύρος του λειτουργήματός τους», το οποίο προσκόμισε προς υπεράσπισή του στην υπόθεση αυτή.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος Δ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι γνωρίζεται μεν με τον Κ. Πλεύρη, αλλά δεν του έδωσε ο τελευταίος προς δημοσίευση το επίδικο κείμενο. Είπε ότι το κείμενο είχε αναπαραχθεί πριν σε άλλες ιστοσελίδες, χωρίς όμως να προσκομίσει έστω και μία παρόμοια αναφορά (γιατί δεν υπάρχει) κι πως ότι ο τίτλος που τοποθετήθηκε από την εφημερίδα («η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή») απέρρεε από όλο το κείμενο. Ο εκδότης κατέθεσε επίσης ότι έχει δικαστεί και στο παρελθόν με το συγκατηγορούμενό του. Ότι δεν μπορούσε να τον λογοκρίνει. Ότι ο ίδιος ως πατέρας δεν γνωρίζει πώς θα απαντήσει στο ανήλικο παιδί του αν αυτό τον ρωτήσει για ποιο λόγο φιλιούνται δύο άνδρες.

Η Εισαγγελέας Παγώνα Ζάκκα στην πρότασή της ζήτησε την καταδίκη των κατηγορούμενων, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος έγραψε το υπόμνημα σε απάντηση της αναφοράς που είχαν υποβάλει οι πολιτικώς ενάγουσες-ντες στο ΔΣΑ. Πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τρεις πράξεις εξύβρισης, όσες οι πολιτικώς ενάγουσες και ενάγοντες. Επίσης πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων ως προς την εξύβριση του Δ. Τσαμπρούνη, επειδή δεν θεωρήθηκε ως άμεσα θιγόμενος, λόγω του ότι δεν είχε υπογράψει την αναφορά στον ΔΣΑ.

Ο Β. Σωτηρόπουλος στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου. Επισήμανε επίσης ότι το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα είναι αντισυνταγματικό και ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 3490/2006, κατά την οποία η ομοερωτική επιθυμία είναι υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, οι ερωτικές επιλογές της οποίας είναι σεβαστές. Επισήμανε λοιπόν ότι η νομική θέση του κατηγορούμενου πως οι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι δεν διαθέτουν «τιμή» είναι αντίθετη στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Το παράδειγμα που έφερε ο κατηγορούμενος ότι «έναν καμπούρη μπορείς να τον πεις καμπούρη» καταδείκνυε το νομικό σφάλμα, αφού ουδεμία-ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την άλλη-ο για ένα σωματικό χαρακτηριστικό. Ακόμη και για μια πόρνη, είναι εξύβριση αν την πεις «πουτάνα». Ο συνήγορος υποστήριξε ότι ο σκοπός του πρώτου κατηγορουμένου ήταν να εξυβρίσει τις εγκαλούσες-ντες, διότι αν ήθελε απλώς να ασκήσει το δικαίωμα «απάντησης» του στην καταγγελία τους, θα αρκείτο στην υποβολή ενός υπομνήματος κι όχι στη δημοσίευσή του στον Τύπο. Ο συνήγορος σημείωσε ότι σκοπός του κατηγορούμενου στο επίδικο κείμενο δεν ήταν να διατυπώσει τις γενικές απόψεις του για την ομοερωτικότητα, πράγμα που έχει κάνει με άλλα κείμενα του, αλλά να θίξει και να προσβάλλει προσωπικά και ατομικά την τιμή των συγκεκριμένων καταγγελλόντων προσώπων. Ότι αν ήθελε να πει την άποψή του για τις ενάγουσες και τους ενάγοντες θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει πιο ήπιες κι ευπρεπείς εκφράσεις. Ότι δεν αποδείχθηκε κάποια «διαρροή» από το ΔΣΑ, αφού το υπόμνημα δημοσιεύθηκε στον «Ελεύθερο Κόσμο» εντός ολίγων ημερών από την υποβολή του, γεγονός που κατέστησε μη πειστικούς τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς των συγκατηγορούμενων ότι δήθεν δεν έδωσε ο ένας το κείμενο στον άλλο για δημοσίευση. Συντασσόμενος με την εισαγγελική πρόταση, ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων. Υποστήριξε όμως ότι πρέπει να καταδικαστούν και για την εξύβριση του Δ. Τσαμπρούνη, ως εκπροσώπου της Athens Pride κατά το κατηγορητήριο, αφού έγινε δεκτό το αντίστοιχο δικαίωμα της A. Gilbert, η οποία ήταν επίσης εκπρόσωπος της Athens Pride.

Ο Χ. Γραμματίδης τόνισε στην αγόρευσή του ότι η υπόθεση δεν ήταν μια δίκη της ομοερωτικότητας, ούτε όμως και μια δίκη απόψεων. Εξέφρασε την ιδιαίτερη ευαισθησία του για το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται αδικαιολόγητα. Το ατομικό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης πρέπει βεβαίως να ασκείται εντός των ορίων που καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους σύμφωνους με αυτό νόμους. Στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, ο πρώτος κατηγορούμενος θα μπορούσε, «λόγω πρεσβείων και λόγω εμπειρίας», να είχε χρησιμοποιήσει άλλες ηπιότερες εκφράσεις, δεδομένου ότι είναι ένα πρόσωπο με πανθομολογούμενη άριστη γνώση της ελληνικής. Ανέφερε την καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, για εξύβριση λόγω του χαρακτηρισμού «σεξουαλικώς διεστραμμένου». Επισήμανε ότι κατά πάγια νομολογία για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εξύβρισης δεν απαιτείται ούτε να είναι ψευδή όσα είπε ο κατηγορούμενος, αφού και η αλήθεια μπορεί να είναι εξυβριστική αν υπάρχει σκοπός καταφρόνησης, ούτε να τελεσθεί το αδίκημα ενώπιον τρίτων, αφού αρκεί να προσβληθεί η παθούσα-ών από τις εξυβριστικές φράσεις. Συντασσόμενος με την εισαγγελική πρόταση, ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων.

Η Η. - Λ. Κούτρα, δήλωσε πως καλύφθηκε από τις προηγηθείσες αγορεύσεις και αρκέστηκε στο να επισημάνει το σκοπό εξύβρισης του Κ. Πλεύρη, όπως αυτός ανάγλυφα προέκυψε στη διαδικασία στο ακροατήριο και από τη διαμαρτυρία του τελευταίου για το χαρακτηρισμό «ομοερωτικά άτομα». Είπε, χαρακτηριστικά διαμαρτυρόμενος, ότι η «νεόφερτη» ορολογία δεν αποδίδει σωστά τα νοήματα, αφού «ο λαός μας δεν λέει ότι “ο τάδε μου φέρθηκε ομοερωτικά”, αλλά ότι “ο τάδε μου φέρθηκε πούστικα”, ενώ, ως προς το δεύτερο κατηγορούμενο, η Η. Λ. Κούτρα επισήμανε ότι τοποθέτησε ο ίδιος τον τίτλο του επίδικου δημοσιεύματος, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε ως «απλώς η γνώμη του» για τον ομοερωτικό προσανατολισμό, αλλά ως γεγονός, ενώ η κίνηση αυτή δήλωνε ότι και ο ίδιος επικροτεί πλήρως και αναπαράγει - επαναλαμβάνει αυτοτελώς τα όσα αναφέρονταν στο επίδικο κείμενο, προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν την τιμή και την υπόληψη των πολιτικώς εναγουσών και εναγόντων, με τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις, όπως και ο Κ. Πλεύρης.

Στη συνέχεια, ο συνήγορος υπεράσπισης Τ. Δημητρακόπουλος ανέπτυξε στην αγόρευσή του την ένσταση για άρση του αδίκου χαρακτήρα, βάσει του άρθρου 367 Ποινικού Κώδικα. Υποστήριξε ότι οι δυσμενείς κρίσεις εκφράστηκαν στο πλαίσιο του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος και ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί ακόμη και οξύτερες εκφράσεις, χωρίς να θεωρούνται εξυβριστικές. Δήλωσε ότι θα περίμενε εκτενέστερη νομική ανάλυση από την εισαγγελική πρόταση, καθώς οι πολιτικώς ενάγουσες-ντες δεν κατονομάζονταν στο επίδικο κείμενο και οι αναγνώστριες-ες δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν ποιες-ους αφορούσε, αφού δεν ήταν υποχρεωμένες-οι να γνωρίζουν τα εν λόγω πρόσωπα. Αναφέρθηκε επίσης σε εισαγγελική διάταξη βάσει της οποίας απορρίφθηκε μήνυση για ομαδική εξύβριση που υποβλήθηκε σε βάρος του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ για ομοερωτοφοβικά σχόλια. Συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως για την αθώωση ως προς την εξύβριση του Δ. Τσαμπρούνη και αντιτάχθηκε με την υπόλοιπη πρόταση, ζητώντας την αθώωση του δεύτερου κατηγορούμενου Δ. Ζαφειρόπουλου, τον οποίο εκπροσωπούσε.

Τέλος, το Δικαστήριο (Προεδρίνα Μαρία Τζανακάκη – Μέλη Φωτεινή Αθανασίου και Αιμιλία Τσιρίμπα) αποφάσισε την αθώωση των κατηγορουμένων ως προς την εξύβριση του Δ. Τσαμπρούνη και την καταδίκη τους για τρεις (3) πράξεις εξύβρισης των Γ. Βαλλιανάτου, Ε. Βλάμη και Α. Gilbert. Συνολικά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών σε κάθε κατηγορούμενο, με αναστολή επί τριετία για τον Κ. Πλεύρη και μετατροπή σε χρηματική ποινή (προς 3 ευρώ την ημέρα) για το Δ. Ζαφειρόπουλο. Επίσης επιδίκασε 50 ευρώ αποζημίωση στους τρεις πολιτικώς ενάγουσες και ενάγοντες και επέβαλε τα δικαστικά έξοδα στους κατηγορούμενους. Η έφεση που ασκήθηκε αμέσως από τους καταδικασθέντες έχει εκ του νόμου ανασταλτική δύναμη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την απόφαση αυτή η ομοερωτοφοβική ρητορική μίσους τιμωρήθηκε με βάση το ισχύον δίκαιο μόνον επειδή στρεφόταν κατά συγκεκριμένων φυσικών προσώπων. Παραμένει συνεπώς το κενό δικαίου όσον αφορά την καταδίκη των γενικών ομοερωτοφοβικών δηλώσεων μίσους. Το κενό αυτό δεν καλύπτεται με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο επιβαρύνει μάλιστα την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, αποκλείοντας την απλή εξύβριση και θέτοντας ταυτόχρονα ως προϋποθέσεις την πρόκληση βίας ή μίσους και τη διατάραξη της «δημόσιας τάξης». Ο ομοερωτοφοβικός, όπως και κάθε άλλος ρατσιστικός, λόγος στην Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς γενικευμένη πραγματικότητα η οποία παραμένει ατιμώρητη και για την οποία θα πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα που θα διευκολύνουν την απαγόρευσή του και δεν θα επιβαρύνουν τα θύματα με πρόσθετες νομικές υποχρεώσεις.

Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2011

15 Νοε 2011

Γιατί είναι το σχολείο ένα τόσο σκληρό μέρος όταν είσαι λεσβία;

Παρά το υψηλό προφίλ των νέων χαρακτήρων, στις τηλεοπτικές σειρές, τα δύο τρίτα των λεσβιών εφήβων εξακολουθεί να πέφτει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο.

Η εφηβική ηλικία είναι δύσκολη. Τροφοδοτείτε από τις ορμόνες, συνδέεται με αβεβαιότητα, είναι η εποχή που προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποια είμαστε και να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο. Μπορούμε να ταλαντεύομαστε από έντονη συγκίνηση σε ακραία αμηχανία για ένα καρδιοκτύπι, ενώ όλη την ώρα δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να κάνουμε φίλες και να ταιριάζουμε στην μόδα. Είναι δύσκολο για όλες, αλλά, χωρίς αμφιβολία, για τις λεσβίες έφηβες μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη περίδος.

Όταν ακόμη και η λέξη «λεσβία» γίνεται συνώνυμο της «κακόμοιρης» ή της «αξιολύπητης», είναι σαφές ότι τα προβλήματα έχουν απίστευτα βαθιές ρίζες. Μερικά συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία: σύμφωνα με τη ΜΚΟ Stonewall, το 92% των Lbtiq εφήβων έχουν κακοποιηθεί λεκτικά, λόγω της σεξουαλικότητάς τις. Το 41% ​​έχει πέσει θύμα σωματικού εκφοβισμού, το 17% δέχτηκε απειλές κατά της ζωής. Πολλές νεαρές λεσβίες, το σχολείο δεν το νοιώθουν ώς ένα μέρος με μεγάλη ασφάλεια.

Δεν είχα ακόμη εκ-δηλωθεί δημόσια μέχρι να τελειώσω το σχολείο και, ενώ εγώ ποτέ δεν εκφοβίστηκα άμεσα, θυμάμαι ακόμα την παράνοια, που ένιωσα, του να μην έχω συντρόφισα, και τα συνήθη ψέματα που ξεστόμιζα, ελπίζοντας να αποσπάσω την προσοχή από τη σεξουαλικότητά μου. Ήμουν τυχερός που ήμουν δημοφιλής, είχα αυτοπεποίθηση και, ως ένας «δραματικά τρελλός», κατά κύριο λόγο συνδέονται με το τμήμα εκείνο όπου θεατρικότητα και ο στόμφος ήταν ένα πλεονέκτημα και όχι πρόβλημα.

Αλλά πήγα σε ένα αρκετά σκληρό ενιαίο σχολείο στο Λονδίνο, όπου η επιβίωση ήταν Δαρβινισμός. Είχα ήδη αποβληθεί από το πρώτο σχολείο μου, οπότε ήρθε η φήμη και επισυνάφθηκε στο πρόσωπό μου όπου με κάποιο τρόπο προκαλούσε φόβο και με άφηναν ήσυχο. Ήμουν τυχερός. Η σχολική περίοδος μου ήταν πολύ καιρό πριν, όταν γκέι πρότυπα αποτελούνταν ο Larry Grayson και ο John Inman "Είμαι ελεύθερος!". Σίγουρα δεν ταιριάζει σε αυτά τα στερεότυπα, έτσι τα άλλα παιδιά πιθανώς υπέθεταν ότι ήμουν ετερό. Η ιδέα, εκείνη την εποχή, ότι μία σταρ της ποπ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια καριέρα χωρίς να είναι ανοιχτά queer, όπως η Jessie J έκανε, ή ότι μια τρανς θα μπορούσε να κερδίσει έναν διαγωνισμό με εθνική δημοτικότητα όπως το Big Brother, ή όπως η Nadia Almada το 2004, ήταν εντελώς γελοία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, με πολλούς τρόπους, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί για μας και όμως, παρ 'όλες τις προόδους, εξακολουθούμε να ζούμε σε μια χώρα όπου τα δύο τρίτα των λεσβιών εφήβων έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν τόσο αργά;

Υπάρχουν πολλά πρότυπα όπου οι νέες Lbtiq μπορούν να εξερευνήσουν πια, κι αυτό είναι θετικό, αλλά αναρωτιέμαι μερικές φορές αν υπάρχει ένα τεράστιο σημείο που χάνουμε. Λεσβιακοί εφηβικοί χαρακτήρες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε εξωφρενικά δημοφιλείς (ιδίως μεταξύ των νέων), σειρές, όπως η Ugly Betty και το Glee. Και, ενώ εμείς βλέπουμε αυτούς τους χαρακτήρες να γίνονται θύματα εκφοβισμού και να αγωνίζονται για την αποδοχή των συνομηλίκων και της οικογένειας, βλέπουμε επίσης ότι έχουν μια σαφή και ισχυρή αίσθηση της εαυτής τις. Μπορεί να γίνονται θύματα εκφοβισμού και να εξοστρακίζονται, αλλά δεν είναι σε σύγκρουση.

Οι περισσότεροι λεσβιακοί χαρακτήρες παρουσιάζουν τις λεσβίες έφηβες ως ηρωίδες, μαθαίνοντας τις να σταθούν ψηλά και να είναι περήφανες για αυτό που είναι, και αυτό είναι υπέροχο, πραγματικά. Αλλά αναρωτιέμαι πόσο ρεαλιστικό είναι. Κατά ειρωνικό τρόπο, υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι λεσβιακοί χαρακτήρες που οι  παρουσιάζονται στο Ugly Betty, Glee, στην πραγματικότητα δεν έχουν δημόσια εκ-δηλωθεί και δεν είναι περήφανες όπως οι ηρωίδες, αλλά κλεισμένες, φοβισμένες και κάποιες αγωνίζονται να αρνηθούν τη σεξουαλικότητά τις. Η σύγχυση και η αγωνία είναι σίγουρα χαρακτηριστική. Και ενώ μια πολύ δουλειά έχει γίνει με την εκστρατεία “θα καλυτερεύσει” (όπου ενήλικες λεσβίες κάνουν βίντεο για λεσβίες έφηβες που αγωνίζονται, λέγοντάς τις να μην δίνουν μεγάλη σημασία στην αντιλεσβιακή συπεριφορά), και μπορεί καμιά να φανταστεί ότι μια έφηβη παίρνει πολλή δύναμη από το μήνυμα αυτό, φαίνεται απίθανο ότι οι λεσβίες έφηβες του πραγματικού κόσμου έχουν μια αρκετά σαφή αίσθηση της εαυτής ώστε να την αναζητήσουν.

Δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη βοήθεια για τις έφηβες Lbtiq, όπως η ΜΚΟ Albert Kennedy Trust, η οποία συνεργάζεται με νέες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και η εξαιρετική Stonewall με το πρόγραμμα Εθελοντισμού Νεολαίας, η οποία ασχολείται με τις έφηβες που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της λεσβοφοβίας στις τοπικές κοινωνίες τις. Στη συνέχεια υπάρχει η Λεσβιακή και Γκέι Γραμμή στο Λονδίνο που προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη.

Η βοήθεια είναι εκεί, δεν αρκεί, βέβαια, ποτέ δεν αρκεί, αλλά είναι εκεί. Ωστόσο, και εδώ είναι το πρόβλημα, μια έφηβη πρέπει να νοιώσει αρκετά σίγουρη για να ζητήσει βοήθεια. Θα πρέπει να έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι αρκετά σαφές το ποια είναι, να προσδιορίζεται ως λεσβία - και πολλές έφηβες που έχουν δεχτεί εκφοβισμό είναι πολύ μακριά από εαυτό το σημείο.

Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να διστάζουν να μιλήσουν σε πρόσωπα που βρίσκονται κοντά τις από φόβο για την αρχή μιας συζήτησης που απλώς δεν είναι έτοιμες να την κάνουν. Πόσες έφηβες είναι έτοιμες να το πουν στην οικογένειά τις: «Όλες νομίζουν ότι είμαι λεσβία;» Ίσως δεν είναι λεσβίες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η λεσβοφοβική βία δεν επηρεάζει μόνο τις έφηβες λεσβίες. Μπορεί να συμβεί σε κορίτσια που δεν συμμορφώνονται με τα ιδανικά των συμμαθητών τις για την "κοριτσίστικη συμπεριφορά"   και σε αγόρια που είναι χάλια στην άθληση. Στην καθεμία, στην πραγματικότητα, που δεν ταιριάζει αυστηρά με τα στερεότυπα του ρόλου των φύλων.

Έτσι ποια είναι η απάντηση; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις έφηβες που είναι θύματα εκφοβισμού – λεσβίες, ετερό ή ακόμα αναποφάσιστες; Νομίζω ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αμφισβητήσουν το δηλητήριο της λεσβοφοβίας που υπάρχει σε πολλά σχολεία. Κατ 'αρχάς, πιστεύω ότι τα θετικά πρότυπα προς μίμηση είναι σημαντικά, όσο περισσότερες λεσβίες ηθοποιοί, διάσημες αθλήτριες και δημόσια πρόσωπα που ζουν τη ζωή τις ανοιχτά και ειλικρινά, τόσο το καλύτερο.

Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, αλλά νομίζω ότι οι σαπουνόπερες κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από την ομαλοποίηση (Ω, πόσο μισώ αυτή τη λέξη) των Lbtiq ζητημάτων από ό, τι κάποιες από τις σειρές που καλύπτουν λεσβιακά ζητήματα πιο επιδεικτικά. Όλες οι μεγάλες σαπουνόπερες έχουν λεσβιακούς χαρακτήρες, ενσωματώνονται στις κοινότητές τις και μπαίνουν στη ζωή τις. Ενώ είναι μερικές φορές που ασχολούνται με θέματα που αφορούν ειδικά τη σεξουαλικότητά τις (που εκ-δηλώνεται δημόσια, αγωνίζεται για την αποδοχή), πιο συχνά ασχολούνται με θέματα καθημερινής ζωής, όπως με τους ετερό χαρακτήρες.

Είναι πολιτικές, αλλά με ένα μη συγκρουσιακό τρόπο. Σειρές όπως EastEnders, Emmerdale και Street Coronation κάνουν μια καταπληκτική δουλειά που βοηθά τις ανθρώπους να δουν πέρα ​​από τα στερεότυπα, οι οποίες βοηθούν στη γενική καταπολέμηση της λεσβοφοβίας. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα άμεσα με τις έφηβες, και πρέπει να αρχίσουμε με τις πολύ νέες. Πιστεύω η προκατάληψη επιφέρει σκληρή συμπεριφορά.

Τα νεαρά κορίτσια είναι εξαιρετικά δεκτικά, υπομονετικά και έχουν μια βαθιά, έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης. Η Πρώτυπα Ποικιλομορφίας είναι μια οργάνωση που κάνει εργαστήρια με θετικά πρότυπα προς μίμηση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η οποία ανακάλυψε ότι τα παιδιά είναι απίστευτα ανοιχτά στη σκέψη για τον εκφοβισμό και τη γλώσσα (και ειδικότερα για τη χρήση της λέξης "λεσβία" ως γενική προσβολή) όταν ακούνε από πρώτο χέρι πώς επηρέασε τις ενήλικες. Η Πρώτυπα Ποικιλομορφίας έχει ενήλικες λεσβίες πρότυπα μαζί με ετερό ενήλικες πρότυπα ως ομιλήτριες που απλά δεν θέλουν ο εκφοβισμός να επηρεάσει την εκπαίδευση του παιδιού τις. Απλά μιλούν με τα παιδιά σχετικά με αυτές τις ιδέες και συζητούν τα δικαιώματα και το λάθος της προκατάληψης πλησιάζοντας αρκετά την αντιμετώπισή της. Τόση μισαλλοδοξία πηγάζει από την άγνοια, η εκπαίδευση είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί αυτή. Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο όπου τα σχολεία λαμβάνουν σοβαρά τη λεσβοφοβία όπως λαμβάνουν το ρατσισμό, αλλά οργανώσεις όπως η Πρώτυπα Ποικιλομορφίας εργάζονται σκληρά για να γεφυρώσουν το χάσμα.

Η λεσβοφοβία σκοτώνει. Οι Lbtiq έφηβες-παιδιά έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από ό,τι οι ετερό συνομήλικές τις. Επίσης, είναι πιο πιθανό να αυτοτραυματιστούν, να πάσχουν από κατάθλιψη ή να κάνουν κατάχρηση ουσιών. Και αυτό πριν αρχίσουμε να μετράμε αυτές που βλάπτονται από άλλες, τις επιτέθηκαν λόγω της σεξουαλικότητάς τις, τη πραγματική ή την υποτιθέμενη. Η εκστρατεία της Stonewall Εκπαίδευση για Όλες αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση ενός προβλήματος που συχνά είναι τετριμμένο ή αγνοείται από τα σχολεία. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα θα περάσει τελικά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.11.11 και την μεταφράσαμε από την guαrdian.co.uk στην http://www.guardian.co.uk/society/2011/nov/10/school-hard-place-gay-bullying?INTCMP=SRCH

13 Νοε 2011

Το νέο νανοδιάφανο Humanform

To τηλέφωνο του μέλλοντος από τη Νokia

H Nokia κυκλοφόρησε εικόνες από το φουτουριστικό της τηλέφωνο, του Humanform σε σχήμα σταγόνας που εντυπωσιάζει με την εμφάνιση και τις λειτουργίες του.

Το Humanform εισάγει νανοτεχνολογίες και βασικότερη καινοτομία της είναι ότι δεν έχει ξεχωριστή οθόνη, αλλά αποτελεί από μόνο του μέσο απεικόνισης. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι είναι διάφανο.

Παράλληλα είναι εύκαμπτο, λειτουργεί και μέσω κίνησης, ενώ βασίζεται στη αμφίδρομη επικοινωνία δεδομένων με την χρήστρια. Στρίβοντας το, θα εμφανίζετε την προηγούμενη, επόμενη φωτογραφία, ενώ λυγίζοντας το, η εικόνα θα έρχεται πιο κοντά ή θα απομακρύνεται (zoom). Μάλιστα η οθόνη θα μας επιτρέπει να νοιώθουμε την επιφάνεια της προβαλλόμενης εικόνας.

Σίγουρα, η φινλανδική εταιρεία δίνει μία γεύση για την εμφάνιση και τις δυνατότητες των smartphones στο (άμεσο μέλλον).


Την είδηση την βρήκαμε στι 12.11.11 από την nooz.gr στην http://www.nooz.gr/tech/to-tilefono-tou-mellontos-apo-ti-nokia

Ο δήμαρχος Jean Vila τέλεσε δεύτερο γάμο στη Cabestany της Γαλλίας

(Reuters) - Ο δήμαρχος μιας μικρής γαλλικής πόλης αμφισβήτησε την απαγόρευση του κράτους για γάμο των λεσβιών, ασκώντας πιέσεις τέλεσε γάμο σε 2 γκέι το Σάββατο, αναβιώνοντας τη συζήτηση για τους γάμους λεσβιών καθώς η προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας θερμαίνεται.

Η κίνηση αυτή επέφερε την ταχεία επίπληξη υφυπουργίνας, Greff, της κυβέρνησης του προέδρου Nicolas Sarkozy η οποία την περιέγραψε ως "εκλογική πρόκληση".

Ο Jean Vila, ο δήμαρχος της πόλης Cabestany, φορούσε Τρίχρωμη (επίσημη ζώνη με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας) ζώνη του όπως είχε την ξαναφορέσει σε άλλο γάμο και αργότερα είπε ότι το έκανε ως “μαχητική πράξη".

"Το να θέτουμε εκτός νόμου το γάμο μεταξύ των λεσβιών είναι σαν να αρνούμαστε την πραγματικότητα των χιλιάδων λεσβιακών ζευγαριών", είπε μετά την τελετή στο δημαρχείο της πόλης, περίπου 40 χλμ από τα ισπανικά σύνορα.

“Η απόφαση αυτή να ενωθούν αυτοί οι δύο άνθρωποι για μένα είναι μια πράξη θυμού και εξέγερσης για την αντιμετώπιση της άρνησης των αρχών να νομιμοποιήσουν τέτοιου είδους ενώσεις", πρόσθεσε.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης επιτρέπουν στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφευθούν, αλλά η Γαλλία επιτρέπει μόνο το Σύμφωνο Συμβίωσης, μια κατάσταση η οποία παρέχει πολύ λιγότερα δικαιώματα από τα δικαιώματα του γάμου.

Η Συνταγματική Αρχή της Γαλλίας, τον Ιανουάριο επικύρωσε την απαγόρευση της χώρας, στους γάμους μεταξύ λεσβιών και τον Ιούνιο το Κοινοβούλιο απέρριψε το νομοσχέδιο του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος νομιμοποίησης του γάμου.

Η Claude Greff, υφυπουργίνα οικογένειας του γραφείου του Σαρκοζί, είπε ότι η τελετή είναι μια "πρόκληση την παραμονή των προεδρικών εκλογών", αναφερόμενη στην αντιπαλότητα για το 2012 μεταξύ του Σαρκοζί και του αντιπάλου του Francois Hollande του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

"Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί τις εξουσίες ως δημόσιος υπάλληλος παραβιάζοντας το νόμο," αναφέρει η Greff σε ανακοίνωσή της.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει αύξηση της δημόσιας στήριξης για γάμο των λεσβιών, στη πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.11.11 και την μεταφράσαμε από την reuters.com στην http://uk.reuters.com/article/2011/11/12/idINIndia-60490320111112

12 Νοε 2011

Το λεσβιακό ζευγάρι ζητά ασφαλιστικά μέτρα και συνεχίζει την απεργία πείνας

ΕΡΩΤΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ, ΣΕ 4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΖΗΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
«Ανθρώπινο δικαίωμα το κοινό κελί»

Στη Δικαιοσύνη για την «ικανοποίηση του αιτήματός μας που συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα», κι ενώ οδεύουν προς την τέταρτη εβδομάδα απεργίας πείνας, προσέφυγαν δύο λεσβίες κρατούμενες στις φυλακές του Ελεώνα Θήβας, οι οποίες εδώ και τρία χρόνια είναι ζευγάρι, αλλά -όπως καταγγέλλουν- αντιμετωπίζονται «ρατσιστικά» από τις υπεύθυνες-ους της φυλάκης, που τις ανάγκασαν να διαβιούν μακριά η μία από την άλλη.

Διεκδικώντας τη μεταφορά τους στην ίδια πτέρυγα «ακόμη και στα κελιά της απομόνωσης», καθώς «σήμερα η μοναδική μας επικοινωνία είναι μέσω κραυγής από πτέρυγα σε πτέρυγα, από απόσταση δέκα μέτρων πίσω από τα κάγκελα», κι αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο αρχικά προσέφυγαν, δεν πήρε καμία σχετική πρωτοβουλία, κατέθεσαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων αιτούμενες «προσωρινή ρύθμιση κατάστασης-προστασία προσωπικότητας».

Με την αίτηση, που θα συζητηθεί σε λίγες ημέρες, οι δύο κρατούμενες, εκ των οποίων η μία είναι ισοβίτισσα, στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του υπουργού Δικαιοσύνης και της Διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών.

Επειδή, όπως τονίζεται στην αίτηση που υπέβαλε η πληρεξούσια δικηγόρος τις, Ηλέκτρα Κούτρα, «αυτονοήτως υπάρχουν κελιά στις ελληνικές φυλακές κι αφού συντρέχουν και ειδικές ιδιότητες στα πρόσωπά μας, όπως το ότι προστατεύεται η "ιδιωτική-οικογενειακή μας ζωή" με την έννοια της ΕΣΔΑ», ζητούν:

* «Να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή προστασία του δικαιώματος επί της προσωπικότητάς μας, με την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης και να απαγορευτεί η εξακολούθηση ή η εκ νέου προσβολή των δικαιωμάτων μας και κάθε συμπεριφοράς που συνιστά έργω ή λόγω αθέμιτη σε βάρος μας διάκριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού μας. Συγκεκριμένα, να διαταχθούν οι υπεύθυνες-οι του υπουργείου και της φυλάκης να μεριμνήσουν για την άμεση τοποθέτησή μας σε κοινό κελί, άλλως να ανακληθεί η παράνομη εντολή περί τοποθέτησής μας σε διαφορετικές πτέρυγες και να δοθεί εντολή για τη μεταγωγή μας σε χώρο εντός άλλου Καταστήματος Κράτησης, που θα είναι σε θέση να μας αντιμετωπίσει χωρίς διακρίσεις, παρέχοντάς μας το κελί που νόμιμα δικαιούμαστε, ως πρόσωπα που εκτίουν ποινές κάθειρξης πολλών ετών».

Η νομική βάση

Στην αίτηση:

* Ξεδιπλώνεται η ανθρώπινη διάσταση της υπόθεσης:

- «Ο συγκλονιστικός για εμάς πόνος του βίαιου και επιβεβλημένου χωρισμού μας -τονίζεται χαρακτηριστικά- έχει κάνει να μη θέλουμε πια τη ζωή μας, έχουμε δε και οι δυο αποπειραθεί να αυτοκτονήσουμε, με τελευταία απόπειρα αυτήν της πρώτης από εμάς, την οποίαν στην κυριολεξία "ξεκρέμασαν" οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι το μήνα Αύγουστο από την αυτοσχέδια θηλιά της».

* Επισημαίνεται:

- Το γεγονός ότι η περίπτωση έχει φτάσει μέχρι και τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ έχει ήδη απασχολήσει ευρωπαϊκές συλλογικότητες «ως ένα από τα πιο εξόφθαλμα σύγχρονα περιστατικά διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού».

* Αναπτύσσεται:

- Η νομική βάση της υπόθεσης που στηρίζεται στην παραβίαση ενός πλέγματος νόμων που έχουν σχέση με το Αστικό Δίκαιο, το Σωφρονιστικό Κωδικα, την εθνική περί διακρίσεων νομοθεσία, το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη νομολογία του ΕΔΔΑ, και το Ευρωπαϊκό Soft Law. «Το ΕΔΔΑ -αναφέρεται μεταξύ άλλων- έχει κρίνει ως γεγονός ότι οι σχέσεις του ίδιου φύλου εμπίπτουν στην έννοια της ιδιωτικής ζωής και ως εκ τούτου απολαύουν της προστασίας του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ - το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση μη αντικειμενικές αιτίες (άρθρο 14 της ΕΣΔΑ)».


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.11.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από την Κατερίνα Καττή στην http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=323928

Δεύτερη καταδίκη των σεξουαλικών προκαταλήψεων

“Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα”
για τη διεκδίκηση και την προώθηση
των δικαιωμάτων των λεσβιών στην κοινωνία

Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Δεύτερη καταδίκη των σεξουαλικών προκαταλήψεων

Σήμερα υπήρξε καταδίκη για εξύβριση δια του τύπου λόγω δημοσιεύματος με υβριστικές φράσεις που χαρακτηρίζουν τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς ως μη κυρίες, διεστραμμένες, ανώμαλες, σιχάματα, πως ευτελίζουν την ωραιότητα του έρωτος, ότι προκαλούν αηδίαν ακόμη και από αισθητικής πλευράς, κλπ.

Το Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών εμπόδισε το παραλήρημα της σεξουαλικής προκατάληψης του αρθρογράφου δικηγόρου Κώστα Πλεύρη και του εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» Δημήτρη Ζαφειρόπουλο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών στον καθένα σε πρώτο βαθμό, εφέσιμη.

Επιβεβαίωσε πως η ελευθερία του λόγου έχει όριο, την μην προσβολή της αξιοπρέπειας των άλλων, την εξύβριση.


Για τη “Lesb.Equal. -Λεσβίες για την Ισότητα”
Ευαγγελία Βλάμη

-----                          ------------------------                  --------------------


"Lesb.Equal. - Lesbians for Equality"
For the claim and promotion
of the rights of lesbians in society

Athens 11th November 2011

Press Release

Subject: Second conviction against sexual prejudices

A conviction has been set today against vilification via the press because of a publication with insulting phrases that characterise lesbians, gays as non ladies, perverts, sexually deranged and detestations who trivialise the beauty of love and cause disgust concerning aesthetics etc.

The 3th Court of Appeal has blocked the columnist’s Kwnstantinos Pleyris and the newspaper publisher’s Dimitris Zafiropoulos "Eleytheros Kosmos- Free World" delirium of sexual prejudice and has set a first degree, appealable, sentence of 10 months imprisonment to each one.

It has confirmed that there is a limit in the freedom of speech and that is the non insult of other people’s dignity, the non vilification.

For "Lesb.Equal.-Lesbians for Equality"
Evangelia Vlami

10 Νοε 2011

Απόσπασμα Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων ICD-10 το 1990

Διαφοροποιήσεις μεταξύ Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων ICD-9 και ICD-10

Η ICD-10 εγκρίθηκε από την 43η παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας στις 17 Μαΐου 1990.

Οι κώδικες από F60 έως F69 περιέχουν ένα πλήθος νέων διαταραχών….Οι διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης σαφώς διαφοροποιούνται από τις διαταραχές της κοινωνικής ταυτότητας και η ομοερωτικότητα καθεαυτή δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον ως κώδικας ταξινόμησης.

Κώδικας F52: Σεξουαλική δυσλειτουργία, που δεν έχει προκληθεί από οργανική διαταραχή ή ασθένεια
-Έλλειψη ή απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας
-Σεξουαλική αποστροφή και έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος
-Αποτυχία σεξουαλικού ερεθισμού
-Οργασμική δυσλειτουργία
-Πρόωρη εκσπερμάτιση
- Μη οργανικές συσπάσεις του κόλπου, συπάσεις του κολεού.
- Μη οργανική δυσπαρεύνια, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
-Υπερβολική σεξουαλική επιθυμία
-Άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία, που δεν προκλήθηκε από οργανικές διαταραχές ή ασθένεια
-Απροσδιόριστη σεξουαλική δυσλειτουργία, που δεν προκλήθηκε από οργανικές διαταραχές ή ασθένεια


Κωδικός F65: Διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης
-Φετιχισμός
-Τάση προς επίδειξη ή αποκάλυψη
-Ηδονοβλεψία
-Παιδοφιλία
-Σαδομαζοχισμός
-Πολλαπλές διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης
-Άλλες διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης
-Διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης, απροσδιόριστες

Κωδικός F66: Ψυχολογικές και διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την σεξουαλική ανάπτυξη και τον προσδιορισμό
-Διαταραχή σεξουαλικής ωρίμανσης
-Εγωδυστονικός σεξουαλικός προσανατολισμός (πρόσωπο με ομοερωτικό προσανατολισμό που δεν αποδέχεται την σεξουαλικότητά του)
-Διαταραχή σεξουαλικής σχέσης
-Άλλες διαταραχές ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης
-Διαταραχή ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, απροσδιόριστη

ΚωδικόςF52: Σεξουαλική δυσλειτουργία που δεν προκαλείται από οργανική διαταραχή ή ασθένεια
-Έλλειψη ή απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας
-Σεξουαλική αποστροφή και έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος

Κωδικός F52.1: Σεξουαλίκή αποστροφή και έλλειψη σεξουαλικής απόλαυσης
-Αποτυχία σεξουαλικού ερεθισμού
-Οργασμική δυσλειτουργία
-Πρόωρη εκσπερμάτιση
- Μη οργανικές συσπάσεις του κόλπου
- Μη οργανική δυσπαρεύνια, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
-Υπερβολική σεξουαλική επιθυμία
-Άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία, που δεν προκλήθηκε από οργανικές διαταραχές ή ασθένεια
-Απροσδιόριστη σεξουαλική δυσλειτουργία, που δεν προκλήθηκε από οργανικές διαταραχές ή ασθένεια

Κωδικός F65: Διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης
-Φετιχισμός
-Τάση προς επίδειξη ή αποκάλυψη
-Ηδονοβλεψία
-Παιδοφιλία
-Σαδομαζοχισμός
-Πολλαπλές διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης
-Άλλες διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης
-Διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης, απροσδιόριστες

Κωδικός F66: Ψυχολογικές και διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την σεξουαλική ανάπτυξη και τον προσδιορισμό
-Διαταραχή σεξουαλικής ωρίμανσης
-Εγωδυστονικός σεξουαλικός προσανατολισμός (πρόσωπο με ομοερωτικό προσανατολισμό που δεν αποδέχεται την σεξουαλικότητά του)
-Διαταραχή σεξουαλικής σχέσης
-Άλλες διαταραχές ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης
-Διαταραχή ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, απροσδιόριστη

Κωδικός F65: Διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης
-Περιλαμβάνουν: παραφιλίες
-Εξαιρούνται: προβλήματα που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό (F66.-)

Κωδικός F65.9: Διαταραχή της σεξουαλικής προτίμησης, απροσδιόριστη
-Περιλαμβάνει σεξουαλική προτίμηση Μη Οργανικού Συνδρόμου

Κωδικός F66: Ψυχολογικές και διαταραχές της συμπεριφοράς που σχετίζονται με την σεξουαλική ανάπτυξη και τον προσδιορισμό

Σημείωση: Ο σεξουαλικός προσανατολισμός καθεαυτός δεν πρέπει να θεωρείται διαταραχή

[...]

Οι κάτωθι 5 μορφές κωδικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδηλώσουν παραλλαγές της σεξουαλικής ανάπτυξης ή του προσανατολισμού που μπορεί να προκαλούν πρόβλημα σε ένα πρόσωπο:

-Ετεροφυλοφιλία
-Ομοερωτικότητα
-Αμφισεξουαλικότητα
-Άλλες, συμπεριλαμβανομένων των προεφηβικών


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.9.11 και την μεταφράσαμε από την  http://www.who.int/en


Η φωτογραφία είναι εξώφυλλο του περιοδικού Outweek το 1990

Απόσπασμα της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων ICD 9 της WHO το 1975

Διεθνής Ταξινόμηση Νόσων ICD 9

H ένατη αναθεώρηση Διεθνoύς Ταξινόμησης Νόσων (ICD-9)


H Διεθνής Διάσκεψη για την Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων - ICD 9, που συνεκάλεσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - (WHO), πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 1975.

[....]

Κωδικός
302 Σεξουαλικές παρεκκλίσεις και διαταραχές
Μη φυσιολογικές σεξουαλικές τάσεις ή συμπεριφορά που είναι μέρος ενός αναφέρομενου παραπέμποντος προβλήματος. Τα όρια και τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής σεξουαλικής τάσης και της συμπεριφοράς δεν έχουν καθοριστεί απολύτως σε διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς, αλλά είναι ευρέα καθώς εξυπηρετούν εγκεκριμένους κοινωνικούς και βιολογικούς σκοπούς.

Η σεξουαλική δραστηριότητα των παρεκκλινόντων προσώπων απευθύνεται κατά κύριο λόγο, είτε προς πρόσωπα του ίδιου φύλου, είτε προς σεξουαλικές πράξεις που δεν συνδέονται με την συνουσία συνήθως, είτε προς συνουσία που διαπράττεται υπό μη φυσιολογικές συνθήκες.

Εάν η ανώμαλη συμπεριφορά εκδηλώνεται μόνο κατά τη διάρκεια της ψύχωσης ή άλλης ψυχικής-διανοητικής ασθένειας, τότε αυτή η ανώμαλη συμπεριφορά θα πρέπει να ταξινομηθεί κάτω από την σημαντική ασθένεια-ως δευτερεύουσα.
Είναι σύνηθες περισσότερες από μία ανωμαλίες να εμφανίζονται μαζί στο ίδιο πρόσωπο. Στη περίπτωση αυτή, η επικρατούσα παρέκκλιση είναι αυτή που ταξινομείται ως ασθένεια. Είναι προτιμητέο να μην περιληφθούν σε αυτήν την ταξινόμηση πρόσωπα που συμμετέχουν παρεκκλίνουσες σεξουαλικές πράξεις όταν οι φυσιολογικές σεξουαλικές διέξοδοι δεν είναι διαθέσιμες σε αυτά.

Κωδικός
302,0 Ομοερωτικότητα
Αποκλειστική ή κυρίαρχη σεξουαλική έλξη για πρόσωπα του ιδίου φύλου, με ή χωρίς σαρκική σχέση. Ο κωδικός ομοερωτικότητα εδώ έτσι κι αλλοιώς θεωρείται ως ψυχική διαταραχή.
Λεσβιασμός.

Διαφορετικό ζήτημα αποτελεί η ομοερωτική παιδεραστία όπου υπάρχει αναφορά στον κωδικό (302,2).

[....]

 

Την είδηση την βρήκαμε στις 14.9.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.who.int/en/

Η φωτογραφία είναι εξώφυλλο του περιοδικού New York το 1979 

Δήλωση της θέσης της APA για τις λεσβίες το 1973

ΟΜΟΕΡΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΗΣ
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1973
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, 1973

“Τα έγγραφα της πολιτικής μας εγκρίνονται από την Γενική Συνέλευση της Ψυχιατρικής Ένωσης των Ην. Πολιτειών - (ΑPA) και του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτά είναι δηλώσεις της θέσης μας που καθορίζουν την επίσημη πολιτική γραμμή της APA πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα” ---- Εγχειρίδιο λειτουργίας της Ψυχιατρικής Ένωσης Ην. Πολιτειών -APA 197310

Εκτιμώντας ότι η ομοερωτικότητα καθ’ εαυτή δεν συνεπάγεται βλάβη στην κριτική ικανότητα, στην σταθερότητα, στην αξιοπιστία ή στις γενικές κοινωνικές ή επαγγελματικές ικανότητες, επομένως θεωρείται ότι έχει επιλυθεί, η Ψυχιατρική Ένωση Ην. Πολιτειών - APA καταδικάζει κάθε δημόσια ή ιδιωτική διάκριση κατά των λεσβιών και γκέι σε τομείς όπως η εργασία, η στέγαση, η δημόσια στέγαση και αδειοδότηση και δηλώνει ότι κανένα βάρος απόδειξης μιας τέτοιας κρίσης, ικανότητας ή αξιοπιστίας δεν θα αποδοθεί στις λεσβίες και γκέι περισσότερο απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Επίσης, η APA υποστηρίζει και προωθεί την θέσπιση της νομοθεσίας για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, που θα προσέφερε στις λεσβίες και γκέι πολίτισες-ες την ίδια προστασία που τώρα απολαμβάνουν άλλες-οι στη βάση της φυλής, του θρησκεύματος, του χρώματος κ.λ.π. Eπίσης, η APA υποστηρίζει και προωθεί την κατάργηση της νομοθεσίας που προκαλεί διακρίσεις, που μεταχειρίζεται διαφορετικά τις ομοερωτικές σεξουαλικές πράξεις που τελούνται ιδιωτικά μεταξύ συναινουσών-ούντων ενηλίκων.

(H APA βεβαίως γνωρίζει ότι πέραν των λεσβιών και των γκέι και πολλά άλλα πρόσωπα παράλογα στερούνται των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους στη βάση των υποτιμητικών υποδηλώσεων που προκύπτουν από διαγνωστικές ή περιγραφικές ορολογίες που χρησιμοποιούνται στην ψυχιατρική και καταδικάζει κάθε τέτοια διάκριση. Η παρούσα ανάλυση αναφέρεται μόνο στις διακρίσεις κατά των λεσβιών και των γκέι εξαιτίας των διάχυτων πράξεων διάκρισης εναντίον αυτής της ομάδας και των νόμων που αυθαίρετα παράγουν διακρίσεις και στρέφονται ενάντια στην ομοερωτική συμπεριφορά).

Αυτή η δήλωση προετοιμάστηκε από τον Robert L. Spitzer, M.D (Doctor of Medicine), με την έγκριση του ειδικού τμήματος της ονοματολογίας και στατιστικής και προτάθηκε για έγκριση από το Συμβούλιο των επαγγελμάτων και συνεταιρισμών).


Την είδησηση την βρήκαμε στις 8.9.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.apa.org/

Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας σε 15 Δήμους της χώρας

Γενική Γραμματεία Ισότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2011

«Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας σε 15 Δήμους της χώρας»

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη ανακοίνωσε την δημοσίευση της δημόσιας Πρόσκλησης συνολικού προϋπολογισμού 10.700.000 ευρώ προς τους Δήμους (έδρες Περιφέρειας) Αθηναίων, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτισών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Τρίπολης και τους Δήμους Πειραιώς, Περιστερίου και Ρόδου.

Με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης (27.10.2011) οι Δήμοι καλούνται μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 να υποβάλλουν τις προτάσεις του προϋπολογισμού μέχρι 700.000 ευρώ ο καθένας, ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» για την άμεση δημιουργία και λειτουργία Ξενώνα για γυναίκες- θύματα βίας με δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών με τα παιδιά τις. Οι Ξενώνες θα στελεχωθούν με ειδικό επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη για την ενδυνάμωση των γυναικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Ο τρόπος οργάνωσης του ξενώνα και της στήριξης των γυναικών θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας «Η Πόλη της Ισότητας» που διοργανώθηκε τη Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 σε συνέχεια της Υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες από 126 Δήμους (7 Νοεμβρίου 2011).

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότερες από 300 αιρετές και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα. Παρεμβάσεις έκαναν οι Δημαρχίνες Μαρία Ανδρούτσου (Αγίου Δημητρίου Αττικής), Παρασκευή Βρυζίδου, (Εορδαίας), Ελένη Λαϊτσου, (Ρήγα Φεραίου), Σταυρούλα Μπότση-Μπραϊμη, (Σουλίου) Παναγιώτα Ορφανίδου-Παπακωνσταντίνου, Δημαρχίνα Βοϊου, Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη, (Φαιστού) καθώς και η Εφη Μπέκου, Προεδρίνα του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών και η Κατερίνα Αδαμοπούλου, Γενική Γραμματέας του Δικτύου Αιρετών Γυναικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρέστησαν τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου κυρίες Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη (Βοιωτία), Βάσω Αλεξανδρίδου (Λαρίσα) και Μαρία Μίχου (Πιερία).


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.11.11 από την Ιστοσελίδα της Γεν. Γραμματείας Ισότητας στην http://www.isotita.gr/var/uploads/press_apo_092010/%CE%94%CE%A4%20%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%91%20%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1%208%20-11-2011.pdf

8 Νοε 2011

Η λεσβία Paola Ziritti βασανίστηκε σε κλινική "μεταστροφής" στο Ecuador

Η Paola Ziritti είναι ανυπολόγιστα γενναία ώστε να μιλήσει δημοσίως για την «κλινική». Έχει υποστεί σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, και συνεχής ύβρεις. Φρουροί της έριξαν ακόμη και κουβάδες με παγωμένο νερό και ούρα πάνω της. Για δύο χρονιές, το ξύπνημα ήταν ένας εφιάλτης για την Paola ... επειδή είναι λεσβία. "Γιατρίνες" και φύλακες στην κλινική προσπαθούσαν να την «θεραπεύσουν».

Η Paola ζει στο Εκουαδόρ, όπου αυτές οι κλινικές είναι εξαιρετικά σύνηθες - αν και η κυβέρνηση έκλεισε 27 από αυτές φέτος, 180 κλινικές παραμένουν ανοιχτές, και οι περισσότερες από τις κρατούμενες είναι λεσβίες. (Λίγοι γκέι και τρανς είναι στις κλινικές επίσης, αλλά είναι κατά πολύ λιγότερες-οι).

Η οικογένεια της Paola γνώριζε ότι την είχαν εξαναγκαστικά περιορίσει στη κλινική, αλλά δεν είχε ιδέα πόσο τρομερό θα ήταν. Μόλις η μητέρα της Paola συνειδητοποίησε τι της είχαν κάνει, προσπάθησε να πάρει την κόρη της πίσω, αλλά η κλινική της το αρνήθηκε. Η διαδικασία για την απαλευθέρωση της Paola πήρε μια χρονιά.

Μερικές απίστευτα γενναίες γυναίκες στο Εκουαδόρ μάχονται - που λέγονται Fundacion Causana. Οι γυναίκες της Fundacion Causana ξεκίνησαν μια επίσημη αίτηση συλλογής υπογραφών στην Change.org απαιτώντας από τον Υπουργό Δημόσιας Υγείας Δρ David Chiriboga Allnut να διερευνήσει και να κλείσει και τις 180 υπόλοιπες κλινικές που βασανίζουν τις λεσβίες για να τις “θεραπεύσουν”.

Η Fundacion Causana εργάζεται άμεσα για να σώσει τις λεσβίες από τις κλινικές, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης του Εκουαδόρ ώστε να κλείσουν όλες οι κλινικές.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει κλείσει μόνο μερικές κλινικές σε μια περιοχή της χώρας. Οι κυβερνητικές υπάλληλοι του Εκουαδόρ πρέπει να ξέρουν ότι τις παρακολουθούμε και δεν θα παραμείνουμε άπραγες, ενώ λεσβίες έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί.

Παρακαλούμε υπογράψτε εδώ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.11.11 και την μεταφράσαμε από την change.org

Η δικαστίνα Linda Feinberg θα εξετάσει την ισότητα του γάμου

New Jersey, δικαστίνα είπε πως η δίκη αναγνώρισης των γάμων λεσβίων μπορεί να συνεχιστεί

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αφήσει τη δίκη γάμου που αναζητούν τα λεσβιακά ζευγάρια στο New Jersey να προχωρήσει.

Αν ο νόμος για τη δημιουργία Συμφώνου Συμβίωσης δεν δίνει στα λεσβιακά ζευγάρια την ίδια προστασία όπως στα παντρεμένα ζευγάρια, πρέπει να εξεταστεί ως προς το αν είναι συνταγματικός, δήλωσε η δικαστίνα Linda Feinberg, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Trenton σήμερα το απόγευμα.

Όμως, απορρίπτοντας τρεις καταγγελίες, η κα. Feinberg είπε επίσης ότι δεν υπάρχει θεμελιώδες δικαίωμα για το γάμο των λεσβιών σύμφωνα με το Σύνταγμα του κράτους. Μια αγωγή - πως το αστικό δίκαιο του Συμφώνου Συμβίωσης δεν δίνει ίση προστασία - παραμένει.

Σημείωσε πως τα λεσβιακά ζευγάρια παραπονούνται για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο δημιουργήθηκε στο New Jersey το 2006, εξακολουθεί να μην δίνει τα ίδια οφέλη με το γάμο σε καταστάσεις όπως οφέλη συμμετοχής στη υγεία και αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

"Δεν νομίζω ότι το δικαστήριο μπορεί να σιωπήσει και να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια, αν ... το αποτέλεσμα είναι ότι τα οφέλη αυτά δεν είναι ίσα στην προστασία", δήλωσε η κα. Feinberg.

Η ακρόαση ήταν η πρώτη μιας δίκης που κατατέθηκε τον Ιούνιο από μια ΜΚΟ για τα πολιτικά δικαιώματα, επτά ζευγάρια και πολλά από τα παιδιά τους. Λένε πως το Σύμφωνο Συμβίωσης του κράτους υπολείπεται από τη δημιουργία ισότητας στα λεσβιακά ζευγάρια, με την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από πέντε χρονιές.

Ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Robert Lougy υποστήριξε το νόμο του Συμφώνου Συμβίωσης πως τα θιγόμενα ζευγάρια έχουν άλλους τρόπους έννομης προστασίας, αν αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί από νοσοκομεία ή άλλα ιδρύματα ή ιδιώτες.
"Εάν υπάρχουν παραβιάσεις του νόμου, δεν καθίσταται ο νόμος αντισυνταγματικός, Εντιμώτατη", υποστήριξε ο Lougy.

"Αυτή είναι μια αγωγή που το αμφισβητεί αυτό. Γι 'αυτό είμαστε εδώ», απάντησε η Εντιμώτατη Feinberg.

Ο Hayley Gorenberg, αναπληρωτής διευθυντής της Lambda Legal, που εκπροσωπεί τα επτά ζευγάρια στη δίκη, είπε πως μια ρύθμιση όσων έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης δεν δίνει αυτομάτως όλα τα χαρακτηριστικά ενός γάμου.
«Αποδεικνύεται ότι πως το όνομα δεν είναι αθώο και δεν είναι απλώς μια ονομασία», είπε.

Σε μια απόφαση, του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2006, που διακόπηκε πριν από την αναγνώριση του γάμου των λεσβιών, δήλωσε πως πρέπει να παρέχει γάμο στα λεσβιακά ζευγάρια. Άφησε τις λεπτομέρειες των εν λόγω δικαιωμάτων - και τον όρο – στο νομοθετικό σώμα. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, το νομοθετικό σώμα δημιούργησε το Σύμφωνο Συμβίωσης, δίνοντας τα ίδια οφέλη του γάμου αλλά δεν χρησιμοποίησαν τον όρο (γάμος).

Τον Ιανουάριο του 2010, η Γερουσία νίκησε σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τους λεσβιακούς γάμους. Δύο μήνες αργότερα, λεσβιακά ζευγάρια πήγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας το δικαίωμα να νυμφευθούν.

Ισχυρίστηκαν πως το Σύμφωνο Συμβίωσης ακόμα δεν τις δίνει πλεονεκτήματα παρόμοια με παντρεμένα ετερό ζευγάρια. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει το θέμα και αντ' αυτού δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει να πάρει το δρόμο της μέσω δικαστηρίου επί της ουσίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.11.11 και την μεταφράσαμε από την nj.com στην  http://www.nj.com/news/index.ssf/2011/11/nj_judge_says_lawsuit_to_recog.html

7 Νοε 2011

Προκλήσεις ηλικιωμένων λεσβιών στην Ιρλανδία

Μια νέα μελέτη που ξεκίνησε σήμερα εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες πιο μεγάλης ηλικίας στην Ιρλανδία.

Ορατές ζωές, η πρώτη μεγάλη μελέτη του είδους της, ανατέθηκε από το λεσβιακό και γκέι δίκτυο ισότητας ώστε να εξετάσει τι επιπτώσεις στις Lbtiq πολίτισες άνω των 55 ετών σε όλη τη χώρα πως αισθάνθηκαν για τη σεξουαλικότητά τις σε όλη τη ζωή τις.

Βασικά ευρήματα της έκθεσης ήταν ότι:
- Οι περισσότερες ηλικιωμένες που ρωτήθηκαν πέρασαν από το σύνολο της εφηβείας τις και την πρώιμη ενήλικη ζωή τις, χωρίς να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου σε καμία και δεν είχαν καμία επαφή με άλλες λεσβίες.

- Το 35% εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι φίλες θα τις απορρίψουν, αν τις πουν για το σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

- Το 28% δεν έχει δημόσια εκ-δηλωθεί σε καμία από την γειτονιά.

- Μία στις δέκα 10% δεν έχει δημόσια εκ-δηλωθεί στην οικογένειά της αλλά και την ευρύτερη οικογένεια.

- Το 26% δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό εξ' αιτίας του φόβου της αρνητικής αντίδρασης.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το ένα τέταρτο των ερωτηθεισών είχε τελέσει γάμο κάποια στιγμή, το ένα τρίτο είναι γονείς και το 31% "αισθάνθηκε μοναξιά" καθώς γερνούσε.

Η υπουργίνα Ηλικιωμένων της Ιρλανδίας, Kathleen Lynch TD δήλωσε: «Αυτή η έκθεση προσφέρει μοναδικές γνώσεις σχετικά με τις ζωές των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς και καταδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της ζωής μέσα από τη περίοδο όπου αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ταυτότητάς τις - να είναι οι εαυτές τις και να ζήσουν ελεύθερα και με ασφάλεια με το πρόσωπο που αγαπούν - ήταν στιγματισμένες".

Ο Kieran Rose, πρόεδρος του Δικτύου Ισότητας, δήλωσε: «Οι ιστορίες των συμμετεχουσών είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για τη σημασία της νομοθετικής και της κοινωνικής προόδου τα τελευταία είκοσι χρόνια, και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε αυτό στις ζωές τις και για τις Lbtiq γενικότερα.

«Αυτή η πρόοδος, ιδίως το status, η ισχυρή προστασία και η στήριξη που προκύπτουν από το σύμφωνο συμβίωσης καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης να θεσπίσει νομοθεσία για την αναγνώριση του κοινωνικού φύλου, είναι ισχυρές πλατφόρμες από τις οποίες οι συστάσεις που διατυπώνονται στην παρούσα έκθεση μπορούν να εφαρμοστούν".

Συγκεντρώθηκαν στοιχεία από περίπου 180 πρόσωπα ηλικίας μεταξύ 55 και 80 ετών σε όλη την Ιρλανδία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.11.11 και τη μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/11/03/over-a-third-of-irelands-older-lgbt-people-fear-rejection-in-society/

5 Νοε 2011

Η κα. Pillay αξιώνει μεταρυθμίσεις στη Μολδαβία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Μολδαβία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να σταματήσει τις διακρίσεις, λέει η επικεφαλής δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Είναι ζωτικής σημασίας οι αρχές της Μολδαβίας να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς τα έργα για την ενίσχυση της δημοκρατίας, δήλωσε η επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σήμερα.

“Χαιρέτισα το θετικό πνεύμα των συναντήσεων μου, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης να μελετήσει σοβαρά τη μεταρύθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Chisinau, η Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Navi Pillay, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, στο τέλος της τετραήμερης επίσκεψής της.

"Είμαι, ωστόσο, προβληματισμένη από το μήνυμα κάποιων ότι ορισμένες ομάδες πρέπει να περιμένουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις”, πρόσθεσε. "Κατέστησα ήδη σαφές, τονίζοντας ότι, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα είναι η ώρα".

Η κα. Pillay σημείωσε ότι η επίσκεψή της, η πρώτη στη χώρα μίας ηγέτιδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ήταν επίκαιρη. "Η χώρα είναι σαφώς στο δρόμο προς την ενίσχυση της δημοκρατίας της, και στοχεύει σε μια σειρά από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις".

Την ίδια στιγμή, είπε η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι ανησυχητική. «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια την στέρηση, τη φτώχεια, και τα μέσα με τα οποία ζουν πολλές Μολδαβές. Θέματα όπως οι πολύ χαμηλές αμοιβές και η αδύναμη δημόσια υποδομή έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αποτελεσματική υλοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Εκείνη περιέγραψε μια σειρά ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της εμπορίας γυναικών, ιδιαίτερα των κοριτσιών, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων ορισμένων ομάδων στη χώρα.

Σε μια ομάδα που εστίασε ιδιαίτερα ήταν άνθρωποι που είναι περιορισμένες σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Chisinau, όπου μίλησε με πολλές ασθενείς και με το προσωπικό του νοσοκομείου, και σοκαρίστηκε από την "πολύ περιορισμένη έκταση” στην οποία βίαια εγκλείονται οι ασθενείς χωρίς να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση τις.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με ανώτερες υπαλλήλους της Μολδαβίας, η κα Pillay τόνισε μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τις διακρίσεις εις βάρος διαφόρων θρησκευτικών μειονοτήτων, κυρίως Μουσουλμανίδων, Εβραίων, Προτεσταντισών και των Μαρτύρων του Ιεχωβά, των Ρομά, οι οποίες "συστηματικά αποκλείονται” και “σχεδόν δεν εκπροσωπούνται πουθενά” στην κυβέρνηση καθώς και οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς.

Για την καταπολέμηση των διακρίσεων αυτών, τόνισε την ανάγκη να θεσπίσουν το συντομότερο δυνατό μια πραγματικά ολοκληρωμένη νομοθεσία που να απαγορεύει τις διακρίσεις για όλες τις αιτίες.

"Το μήνυμα μου προς την Κυβέρνηση - και τη κοινωνία - είναι ότι η ποικιλομορφία είναι από τις υψηλότερες αξίες μας. Μια δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή όσο η ικανότητά της να προστατεύει τις πιο ευάλωτες”, δήλωσε.

Το εκπαιδευτικό σύστημα, δήλωσε η Ύπατη Αρμόστρια, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της ποικιλομορφίας. Την ίδια στιγμή, η καλά δομημένη και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας είναι επίσης απαραίτητη.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρύ φάσμα των ομάδων που προανέφερα, το νομικό σύστημα στην πράξη παραμένει αδρανές στη διόρθωση των διακρίσεων και τις πράξεις βίας με κίνητρο την μισαλλοδοξία», είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.10.11 και την μεταφράσαμε από τη ιστοσελίδα των Ην. Εθνών στην http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40309&Cr=moldova&Cr1