13 Ιαν 2012

Οι ανόητες λεσβίες είναι τόσο γκέι

Η μεταλλαγή της γλώσσας μας σε ανδρική είναι μια ακόμα λεσβοφοβία των γυναικών

Φαίνεται ότι, όπως η grunge μουσική, η φράση “αυτό είναι τόσο γκέι" απολαμβάνει μια ανεπιθύμητη αναβίωση. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για κάθετι χαζό, άσχετο, ανδροπρεπές, φανταχτερό και αποκρουστικό.

Μου πήρε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να πω τις λέξεις, «είμαι λεσβία» όπου είχε ήδη εξελιχθεί σε μια φράση με εντελώς νέες έννοιες. “Αυτό είναι τόσο χαρακτηριστικό".

To να κάνεις τις σχολικές ασκήσεις στο σπίτι = λεσβία. To να φορώντας διαφορετικά αθλητικά = λεσβία. Το να κάνεις ένα κακό κούρεμα, να φοράς ένα παλτό, όταν δεν κάνει κρύο, ή να φοράς ένα πουλόβερ Χριστουγέννων= λεσβία!

Το λεσβία φαίνεται να είναι συνόνυμο της πιο σκληρής-εργασίας.

Αλλά αυτά τα πράγματα δεν είναι λεσβιακά, οπότε γιατί να μην τα ονομάσουμε ως αυτά που είναι: Επιμέλεια, μεμονωμένη αισθητική, ατυχία, προφύλαξη και εορταστική διάθεση. Ξέρω ότι κάνουμε περικοπές, αλλά σίγουρα δεν είναι ανάγκη να αρχίσουμε με επίθετα. (Και ΥΓ: το να χρησιμοποιούμε το γκέι για τα πάντα: “Είναι τόσο τεμπέλικο").

Φίλες έχουν ακόμα προσπαθήσει να υπερασπιστούν τη χρήση της φράσης αυτής ως “Pc aστυνομία" (γνωστές μου). Υποστηρίζουν ότι, επειδή δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί με τη έννοια της λεσβίας, δεν είναι προσβλητική. "Αυτό είναι τόσο παράλογο". Αν με περιγράφουν ως λεσβία, και την ίδια στιγμή με αντιστοιχούν με ένα προσωρινό τατουάζ της Tweetie Pie, πώς θα μπορούσα να μην το αποτινάξω από πάνω μου;
Αυτή η διαφορά απόψεων είναι που οδήγησε στον αφορισμό “Η μεταλλαγή μας στο να χρησιμοποιούμε ανδρική γλώσσα είναι μια ακόμα λεσβοφοβία των γυναικών". (Αν και είναι περισσότερο διάχυτη και με λιγότερο ζόρι. Προφανώς.) Είναι ωστόσο πιο ενοχλητική από όλες τις προσβολές και όλες τις λέξεις σε όλο τον κόσμο, μας μεταλλάσει και μας υπονομεύει.

Όταν προκύψει η ανάγκη θα μπορούσα να επιλέξω μια άλλη λέξη για να με περιγράψω εκτός από το λεσβία, η λέξη Queer είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Το θέμα είναι, πως μου φαινόταν πάντα αρκετά ατελής η λέξη “γκέι”. Είναι μικρή λέξη και σημαίνει χαρούμενη. Παραδέχομαι, μόνο πως είναι μικρότερη από τη λέξη "λεσβία".

Όταν μεγάλωνα, με αποκαλούσα "λεσβία" δεν κέρδισα οποιαδήποτε δημοτικότητα. (Είναι μια λέξη που υποτιμήθηκε ανα τους αιώνες). Στο σχολείο, η αρνητικότητα ήταν τόσο επίμονη για τη λέξη "λεσβία", όπως τα χοντρά ολόσωμα ρούχα μας το χειμώνα. Δεν βοηθά ότι η ίδια η λέξη ακούγεται σαν μια ανεπιθύμητη ασθένεια, ως κάτι που μπορείς να κολλήσεις με το να κάθεσε για πάρα πολύ καιρό στα καλοριφέρ του σχολείου. Πιστέψτε με, έχω υπάρξει ανοικτά λεσβία για αρκετές χρονιές, οπότε ξέρω πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η αρνητική χροιά. Αλλά οι λεσβίες εδώ και χρόνια την επανέφεραν και αποδόμησαν την αρνητική χροιά, κι αυτό με βοήθησε να συνεχίσω να την χρησιμοποιώ.

Υπάρχουν άλλες λέξεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση στη προσβολή της λέξης γκέι και να δώσει ένα διάλειμμα στη λέξη λεσβία; Ναι. 
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποια που χρησιμοποιεί την προσβολή “Είναι τόσο γκέι", διορθώστε την λέγοντας της να πει: "Όχι. Αυτό είναι τόσο αποκρουστικό"

Νομίζω ότι θα μπορούσε να πιάσει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.11.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine γραμμένη από την Sarah Westwood στην http://www.divamag.co.uk/category/comment/the-rubbish-lesbian-is-so-gay.aspx