11 Ιουλ 2014

Θα πρέπει οι λεσβίες και οι γκέι να είναι αγκιστρωμένες μεταξύ τους; 1


Οι λεσβίες και οι γκέι έχουν μια μακρά διαδρομή η μία ομάδα δίπλα στην άλλη. Αλλά λανθασμένα είναι αγκιστρωμένες-οι μεταξύ τις-τους, ρωτά η Julie Bindel. "Δεν έχουμε απολύτως τίποτα κοινό με τους γκέι", λέει η Eda, μια νεαρή λεσβία, "έτσι δεν έχω ιδέα γιατί θεωρούμαστε ως ένα συμπαγές κομμάτι". Δεν συμφωνούν όλες-οι. 

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι λεσβίες και οι γκέι έχουν αντιμετωπιστεί σαν να ήταν μία ομάδα γενικώς. Τα τελευταία χρόνια, άλλες σεξουαλικές μειονότητες και προτιμήσεις έχουν ενταχθεί μαζί τις-τους. 
Ο όρος LGBT, αντιπροσωπεύει τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς, ο οποίος είναι σε ευρεία χρήση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με τις πρόσφατες προσθήκες - queer, «αναρωτόμενες» και intersex – έχουμε δει το ακρονύμιο να επεκτείνετε σε LGBTQQI σε πολλούς τόπους. 

Αλλά οι λεσβίες και οι γκέι, πόσο μάλλον οι άλλες-οι στη λίστα, μοιράζονται τα ίδια θέματα, τις ίδιες αξίες και στόχους; 
Ο Anthony Lorenzo, ένας νεαρός γκέι δημοσιογράφος, λέει πως η λίστα έχει γίνει τόσο μεγάλη που, "Έπρεπε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε σανσκριτικά επειδή έχουμε ξεμείνει από γράμματα". 
Οι αμφισεξουαλικές έχουν δηλώσει ότι δέχονται δυσαρέσκεια και δυσπιστία τόσο από τις ετερό όσο και από τις λεσβίες, γκέι. 
Οι trans λένε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν, επειδή βιώνουν το μίσος και τις διακρίσεις, και ως εκ τούτου αγωνίζονται με παρόμοιο τρόπο όπως η Lbiq κοινότητα για την ισότητα.

Αλλά τι γίνεται με εκείνες που επιθυμούν να προσθέσουν την ασεξουαλικότητα στην κατσαρόλα; Οι ασεξουαλικές αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία των διακρίσεων.

Και οι «polyamorous"; Θα τελειώσει το ακρονύμιο με LGBTIQQAP; 

Υπάρχει σκεπτικισμός από μερικές ακτιβίστριες-ές.Ο Paul Burston, εδώ και καιρό αγωνιστής των Lbtiq δικαιωμάτων, υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να πάρει ακόμη μεγαλύτερη τυποποίηση και προσθέτει το ακρονύμιο NQBHTHOWTB (Μη Queer Αλλά Πρόθυμη να Βοηθήσει Οταν Είναι Απασοχολημένη). Ή θα μπορούσε να μειωθεί σε GLW (Gay, Lesbian or Whatever - Γκέι, Λεσβίες ή Οτιδήποτε άλλο). 

Μια δράση στον Καναδά σήμερα διαφημίζεται ως μια «ετήσια γιορτή του LGBTTIQQ2SA πολιτισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με την LGBTTIQQ2SA να αντιπροσωπεύει "ένα ευρύ φάσμα ταυτοτήτων, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές, οι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, τρανς, intersex, queer, αναρωτώμενες, διυπόστατες-γύνανδρες, και τις συμμάχους”. Οι διυπόστατες-γύνανδρες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τις Ντόπιες Αμερικανίδες για να περιγράψουν περισσότερες από μία ταυτότητα κοινωνικού ρόλου του φύλου.

Οι λεσβίες και οι γκέι πάντα είχαν να αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις. Μέχρι το 1967, η συναινετική σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών, κάθε ηλικίας, ήταν ποινικοποιημένη στην Αγγλία. Μετά την αποποινικοποίηση, η προκατάληψη επικράτησε, με τις αστυνομικές επιχειρήσεις να παγιδεύουν άνδρες που αναζητούσαν άλλους άνδρες "σοδομιστές" - για σεξ σε δημόσιες τουαλέτες και πάρκα – δημιουργόντας φόβο και ανασφάλεια. 

Περισσότερα από το Περιοδικό 
Η 21χρονη Jenni Goodchild δεν βιώνει σεξουαλική έλξη, αλλά σε μια ολοένα και πιο σεξουαλική κοινωνία τι είναι να είσαι ασεξουαλική; 
«Για μένα ουσιαστικά σημαίνει απλά ότι εγώ κοιτάζω γυναίκες ή άνδρες και δεν σκέφτομαι “Χμμ, ναι θα ήθελα να κάνω σεξ μαζί σου, απλά δεν συμβαίνει”, λέει η Jenni. 
Η Jenni είναι φοιτήτρια στην Οξφόρδη, είναι μία από το περίπου το 1% των προσώπων στην που αυτοπροσδιορίζονται ως ασεξουαλικές. Η ασεξουαλικότητα περιγράφεται ως ένας προσανατολισμός, σε αντίθεση με την αγαμία η οποία είναι επιλογή. Τι είναι να είσαι ασεξουαλική; (Ιανουάριος 2012)


Η είδηση έχει χωριστεί σε τρία μέρη για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ

Την είδηση την βρήκαμε στις 2.7.14 και την μεταφράσαμε από την bbc.com στην http://www.bbc.com/news/magazine-28130472
Η φωτογραφία είναι από την Athens Pride 2014.