23 Ιουλ 2014

Η αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ είναι ό,τι σημαντικότερο για την ύφεση του AIDS


Παρά τη σκιά που ύπταται πάνω από την 20η Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS από την τραγωδία Malaysia Airlines, που στοίχισε τη ζωή σε έξι αντιπροσώπισες-ους μεταξύ των 298 θυμάτων της, όσες συγκεντρωθήκαμε αυτή την εβδομάδα στη Μελβούρνη έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξες για τον αγώνα ενάντια στην ασθένεια. 
Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει ότι η επιδημία δείχνει σημάδια ύφεσης: οι νέες μολύνσεις πέφτουν, οι θάνατοι από AIDS έχουν μειωθεί κατά 25 τοις εκατό από το 2009, και ο στόχος της να παρέχεται αντιρετροϊκή θεραπεία σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους (σχεδόν οι μισές από αυτές-ούς που ζουν με τον ιό HIV) από το 2015 είναι επίσης εφικτός.

Αλλά υπάρχουν και κάποια ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία: HIV παραμένει επίμονα υψηλός στις εργαζόμενες του σεξ, στους γκέι και στις τρανς - ομάδες που ποινικοποιούνται, στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται σε όλη τη γη. Η ποινικοποίηση υπονομεύει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, και το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια. Μια νέα μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet εκτιμά ότι αν αποποινικοποιηθεί η εργασία στο σεξ, τότε το 33% έως 46% των μολύνσεων από τον HIV στις εργαζόμενες του σεξ και στους πελάτες τις θα μπορούσε να αποφευχθεί κατά την επόμενη δεκαετία


Μια άλλη στρατηγική για τη μείωση των μολύνσεων από τον HIV σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου είναι η προφύλαξη προ-έκθεσης, ή η Prp. Με τη λήψη αντιρετροϊικών φαρμάκων πριν από την μόλυνση, ο κίνδυνος της απόκτησης του ιού μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Έχει δοκιμαστεί αρκετά καλά, με ελάχιστες παρενέργειες, από την ΠΟΥ και το προτείνω, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου πρόληψης του HIV. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενες του σεξ είναι 13 φορές λιγότερο πιθανό να ζουν με τον ιό HIV από τους αντίστοιχους εργαζόμενους, οι οποίες δεν εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ. 

Οι εργαζόμενες του σεξ είχαν επιφυλάξεις στην ιδέα της PreP. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Πρόγραμμα των Εργατριών του Σεξ (NSWP) που ερωτήθηκαν 440 μέλη από 40 χώρες, σχετικά με το εάν οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να ιεραρχήσουν την προτεραιότητα στις εργαζόμενες του σεξ για να μειωθούν οι νέες μολύνσεις από τον HIV. Οι περισσότερες εξέφρασαν ανησυχία για το αν η ενδεχόμενη βλάβη της prep θα αντιστάθμιζε τα οφέλη. Σύμφωνα με εκπροσώπισες των εργατριών του σεξ στη Διάσκεψη για το AIDS, οι περισσότερες εργαζόμενες του σεξ ζουν σε ένα τιμωρητικό ή σε μεγάλο βαθμό σε ελεγχόμενο περιβάλλον. "Πράγματα που είναι εθελοντικά για τις περισσότερες-ους ανθρώπους τείνουν να καταστούν υποχρεωτικά για τις εργαζομένες του σεξ", εξηγεί η Janelle Fawkes της Scarlet Alliance, μια κορυφαία οργάνωση προάσπισης των εργατριών του σεξ στην Αυστραλία. 

Μέλη της NSWP εξέφρασαν επίσης ανησυχία για ότι η αστυνομία σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν σήμερα την κατοχή προφυλακτικού ως απόδειξη της εργασίας στο σεξ, η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει (αντίστοιχα) το Truvada - ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV – για να υποστηρίξει ποινικές διώξεις. Η NSWP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΠΟΥ, η UNAIDS, το Παγκόσμιο Ταμείο, και άλλες υγειονομικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβουλεύονται και να περιλαμβάνουν τις εργαζόμενες του σεξ σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες PreP.

Το "Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς", γίνεται όλο και πιο επείγουσα απαίτηση καθώς οι βιοϊατρικές ανακαλύψεις στην πρόληψη και τη θεραπεία του HIV υπερβαίνουν σε ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνήγοροι των εργατριών του σεξ βλέπουν την ανάγκη και για τα δύο, αλλά, όπως είναι αναμενόμενο, προτεραιότητα έχει η αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας έως την πιο αποτελεσματική προστασία έναντι, όχι μόνο, του ιού HIV, αλλά και της βίας καθώς και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.7.14 και την μεταφράσαμε από την www.hrw.org, γραμμένη από την  Megan McLemore στην https://www.hrw.org/news/2014/07/21/dispatches-decriminalization-key-aids-fight

Στη φωτογραφία η Janelle fawkes της Οργάνωσης Sarlet Alliance