11 Ιουλ 2014

Μια ακόμη νύφη-παιδί βρέθηκε νεκρή


Μία 15χρονη νύφη παιδί που είχε παντρευτεί πριν από τρεις μήνες σε ένα παραδοσιακό, μη-επίσημο γάμο βρέθηκε νεκρή αργά της 10ης Ιουλίου στο σπίτι των κατά νόμο γονιών της-στην νοτιοανατολική επαρχία Adıyaman.

Η νεαρή θύμα, που αποκαλέσθηκε ως YA, είχε επιστρέψει προσωρινά στη γενέτειρά της, στην περιοχή Gölbaşı Adıyaman, μετά τη μετακίνηση στην πόλη Γκαζιαντέπ με το σύζυγό της μετά το γάμο της. 

Συγγενείς της την βρήκαν πυροβολημένη από την κυνηγετική καραμπίνα του κατά νόμον πατέρα της- στο σπίτι του το βράδυ της 11ης Ιουλίου. 

Οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν την αυτοκτονία ως αιτία του θανάτου, δήλωσε η χωροφυλακή. Το σώμα της YA απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για νεκροψία. 

Ο θάνατος μιάς 14χρονης νύφης-παιδί πριν από έξι μήνες στη νοτιοανατολική επαρχία Siirt είχε προκαλέσει τεράστιο σάλο στην Τουρκία, εφιστώντας την προσοχή σε ένα από τα πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα στην τουρκική κοινωνία. 

Οι εκθέσεις έδειξαν ότι τη κοπέλα την πάντρεψαν στην ηλικία των 11 και γέννησε δύο παιδιά. 

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την KAMER, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών και των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία έχει καταρτίσει μια ανησυχητική εικόνα, αποκάλυψε στο ένα τρίτο των γάμων στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας συμμετέχουν νύφες μικρής ηλικίας. 

Η νόμιμη ηλικία για γάμο στην Τουρκία τέθηκε πρόσφατα στα 17 από τα 15, αλλά πολλές οικογένειες εξακολουθούν να αλλάζουν την ημερομηνία γέννησης στις κόρες τις ώστε να μπορούν να τις παντρευτούν νόμιμα. 

Πολλές ακτιβίστριες τονίζουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης μέσω της ισότητας των γυναικών, σημειώνοντας πως οι νόμοι συχνά δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.7.14 και την μεταφράσαμε από την hurriyetdailynews.com στην http://www.hurriyetdailynews.com/15-year-old-child-bride-found-dead-three-months-after-wedding-in-southeastern-turkey.aspx?pageID=238&nID=68982&NewsCatID=341