10 Αυγ 2014

Σεξουαλικά ήθη στο Ιράν


Σεξουαλικά ήθη στο Ιράν 
Αποτίναξη από τα εξώφυλλα  των ΜΜΕ
Μια επίσημη έκθεση ανοίγει το καπάκι του μυστικού κόσμου του σεξ 

Είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο οι θρησκευτικές ηγέτιδες-ες του Ιράν θέλουν να μιλήσουν, αλλά μπορεί απλά να πρέπει να. 
Μια επίσημη τεκμηριωμένη έκθεση έχει αποκαλύψει το χειρότερο, φυλαγμένο, μυστικό του έθνους: σεξ κάθε είδους λαμβάνει χώρα έξω από το συζυγικό κρεβάτι στην Ισλαμική Δημοκρατία. 

Κάτι, κατά την άποψη των κυβερνώντων Αγιατολάχ, πρέπει να γίνει. Ένα έγγραφο 82 σελίδων που εξέδωσε πρόσφατα το κοινοβουλευτικό ερευνητικό τμήμα του Ιράν είναι έντονο στα πορίσματά του. Δεν είναι μόνο οι νέες ενήλικες-οι σεξουαλικά ενεργές, με το 80% των άγαμων γυναικών να έχουν ερωτικές συντρόφισες-ους, αλλά και οι μαθήτριες-ες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν, επίσης. Παράνομες είναι οι σχέσεις όχι μόνο μεταξύ κοριτσιών και αγοριών, το 17% από τις 142.000 μαθήτριες-ες που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι είναι Lbtiq

Στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα, εδώ και καιρό γνωστή για την underground σκηνή του σεξ της, η αγνότητα είναι απλά όλο και λιγότερο συχνή. Η έκταση και ο ρυθμός της αλλαγής είναι προκλητικά για την κυβέρνηση και φέρνοντας πονοκέφαλο στους κληρικούς που διανέμουν καθοδήγηση στην προσευχή της Παρασκευής. 

Η έκθεση είναι επίσης μια σπάνια επίσημη είσοδος της σιωπηλής συμφωνίας στο Ιράν: οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Οι ερευνήτριες-ές του Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία αυτή, είχαν τη δυνατότητα να πούν το ανείπωτο. 

H πρότασή της κοινοβουλευτικής επιτροπής να σταματήσει η τιμωρία του σεξ είναι εξαιρετικά φιλελεύθερη. Αντί να επιδιώκουν να κρυώσουν το τρίγωνο της ήβης-λαγόνια των νεότερων συνολικά, θα πρέπει να επιτραπεί να καταχωρείται  δημόσια η ένωσή τους κάνονατας χρήση της sigheh, μια αρχαία πρακτική του Σιιτικού Ισλάμ, που επιτρέπει στις-στους ανθρώπους να τελούν γάμο προσωρινά. Μία νομική αλλά χαλαρή και πολύ παρωχημένη διάταξη, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και δεκαετίες, η sigheh αντιμετωπίζεται συχνά ως κάλυψη για σεξ χωρίς διακρίσεις ή για εργασία στο σεξ. Οι ίδιες οι κληρικές-οί εδώ και καιρό υπάρχουν υποψίες ότι είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ευεργετουμένων της sigheh, μερικές φορές όταν είναι σε εκτεταμένη ιερή απόσυρση στις αρχαίες θρησκευτικές πόλεις, όπως η Qom. 

Για τις λιγότερο συντηρητικές Ιρανές-ούς, μερικές από τις οποίες περιγράφουν τις εαυτές-ούς τις ακόμη και ως "μη πραγματικές μουσουλμάνες" χαριτολογώντας, η έκθεση είναι απλώς μια παραδοχή της πραγματικότητας-και μία διασκεδαστική απόσπαση της προσοχής από τα ασκητικά θέματα που συνήθως ασχολείται το μυαλό των ηγετών". "Αυτό είναι ό,τι χρειάζεται κάθε ανθρώπινο σώμα," λέει η Zahra, μία 32χρονη χημικός που ζει με το σύντροφό της στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης και δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ζητά άδεια για να κάνει σεξ. "Έχω μια ζωή και αν και αγαπώ τη χώρα μου, δεν μπορώ να περιμένω να ωριμάσουν οι ηγέτες μου", προσθέτει. 

Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν, που ανησυχούν πάντα να μην τα κλείσουν, κινήθηκαν εκ του ασφαλούς αγνοώντας την έκθεση. Έτσι παρουσιάζουν στις σελίδες τους τα μέλη του κοινοβουλίου. 
Στους περισσότερους επίσημους κύκλους, το σεξ στο Ιράν εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ καυτό για να συζητηθεί.


Την είδηση την βρήκαμε στις 9.8.14 και την μεταφράσαμε από την economist.com στην http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21611117-official-report-blows-lid-secret-world-sex-throwing?frsc=dg