17 Αυγ 2014

Απόκρυψη σεξουαλικού προσανατολισμού, M. E. κατά Σουηδίας, αριθμός υπόθεσης 71398/12 Α'

Στην υπόθεση M. E. κατά Σουηδίας, το πέμπτο τμήμα του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έκρινε ότι η υποχρέωση των αλλοδαπών να επιστρέψουν προσωρινά στη χώρα καταγωγής τις-τους και να κρύβουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις-τους, εν αναμονή της οικογενειακής επανένωσης δεν αποτελεί παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης (απαγόρευση βασανιστηρίων, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης). 

Γεγονότα 
Ο κ. M.E. είναι Λίβυος υπήκοος, ο οποίος έφτασε στη Σουηδία, τον Ιούλιο του 2010. Ζήτησε αμέσως άσυλο, λόγω της ποινικής δίωξης εναντίον του στη Λιβύη για την παράνομη μεταφορά όπλων και λόγω του φόβου της τιμωρίας από τις φυλές για τις οποίες αρχικά μετέφερε τα όπλα. Τον Φεβρουάριο του 2011, πρόσθεσε στην προσφυγή του την νομική παραμονή αφού ήταν πια παντρεμένος με έναν άνδρα στη Σουηδία που στην προσφυγή ονομάζεται ως Ν. Είχε παρουσιάσει την-τον N. στην οικογένειά του μέσω διαδικτυακής κάμερας, αλλά τον είχε παρουσιαστεί αρχικά ως γυναίκα (η-ο Ν είναι τρανς). 

Σύμφωνα με τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης στην Σουηδία, ο M. E. θα πρέπει να επιστρέψει στη Λιβύη και να αιτηθεί την οικογενειακή επανένωση από εκεί. Ο M. E. φοβάται, ωστόσο, ότι θα διωχθεί και θα δεχθεί κακομεταχείριση στη Λιβύη, λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Ως εκ τούτου, αιτήθηκε μια εξαίρεση από τη σουηδική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει σε άτομα από τα οποία δεν μπορεί λογικά-αιτιολογημένα να απαιτηθεί να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα για να μείνουν στη Σουηδία, ενώ περιμένουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης. Αν και αυτή η αίτηση εξαίρεσης είναι ξεχωριστή από την αίτηση ασύλου, είναι ο ίδιος φόβος της δίωξης που την ενέπνευσε και το Δικαστήριο εφάρμοσε την ίδια αιτιολόγηση σε αυτή. 

Οι σουηδικές αρχές μετανάστευσης απέρριψαν την αίτηση ασύλου του Μ. Ε. σχετικά με το φόβο της ποινικής δίωξης και της τιμωρίας από τις φυλές της Λιβύης, δηλώνοντας ότι η ιστορία του δεν ήταν αξιόπιστη και ότι είχε αποτύχει να τεκμηριώσει έναν πραγματικό κίνδυνο δίωξης. Όσον αφορά την αίτηση του για οικογενειακή επανένωση, οι σουηδικές αρχές διαπίστωσαν ότι δεν ήταν αδικαιολόγητο το να απαιτείται ο M. E. να υποβάλει την αίτηση από τη Λιβύη και του αρνήθηκαν την ευγεργεσία της εξαίρεσης. 


Βρίσκεστε στο Α' μέρος της είδησης για να βρεθείτε στο Β' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.7.14 και την μεταφράσαμε από την strasbourgobservers.com, γραμμένη από τον Sander Steendam στην http://strasbourgobservers.com/2014/07/28/m-e-v-sweden-back-to-the-closet