1 Ιαν 2015

Οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, το 2014 Α'


Δυναμικές, πρωτοπόρες, δισεκατομμυριούχες, ακτιβίστριες ή απλά πετυχημένες επιστημόνισες, αυτές είναι μερικές από τις γυναίκες που άφησαν το σημάδι τις στο 2014. 

Από το Νομπέλ της 17χρονης Μαλάλα που έγινε το νεότερο άτομο που βραβεύεται με το κορυφαίο βραβείο, μέχρι την πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Μαθηματικών, την πρώτη γυναίκα που πήγε στο φεγγάρι και την πρώτη πιλότρια μαχητικών των ΗΑΕ που βομβάρδισε την ISIS. 

Μαριάμ αλ Μανσούρι: 
Η πρώτη πιλότρια μαχητικών που βομβάρδισε την ISIS Από μικρή, έβλεπε να πετούν τα αεροπλάνα και ζήλευε. Ως έφηβη ακόμα ονειρευόταν να βρίσκεται στο πιλοτήριο. Η Μαριάμ αλ Μανσούρι όμως έπρεπε να περιμένει χρόνια. Οχι μόνο την ενηλικίωσή της αλλά και την αλλαγή του νόμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που της επέτρεψε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. H ίδια σπούδασε αγγλική φιλολογία αλλά την κέρδισε η αεροπορία. Και έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότρια μαχητικών των ΗΑΕ που βομβάρδισε την ISIS. 

Αμέγιο Στελα Ανταντέβο: Η γιατρίνα που νίκησε τον Εμπολα 
Η γιατρίνα, η Αμέγιο Στελα Ανταντέβο βοήθησε στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου Εμπολα, στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής με 174 εκατομμύρια κατοίκους - και μάλιστα εν μέσω πολέμου με την  ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Μάλιστα, η παρέμβασή της προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να αφήσει το σημάδι της στο 2014. 

Mαριάμ Μιρζακχανί: Η πρώτη γυναίκα που πήρε «Νόμπελ» Μαθηματικών 
Η ιρανικής καταγωγής μαθηματικός Mαριάμ Μιρζακχανί έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Fields, που ισοδυναμεί με το βραβείο Νομπέλ στον τομέα των μαθηματικών. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ήταν μεταξύ των τεσσάρων τιμηθέντων με το βραβείο Fields στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ και ταυτόχρονα έγινε η πρώτη γυναίκα ανάμεσα στις 56 νικήτριες-ες από τότε που θεσπίστηκε το βραβείο το 1936. 


Λουπίτα Νιόγκο: Το ωραιότερο πρόσωπο στον κόσμο για το 2014 
Η 31χρονη μαύρη σταχτοπούτα, η ηθοποιός που πήρε Οσκαρ, για την ερμηνεία της στην πρώτη ταινία που έπαιξε με το που τελείωσε τις θεατρικές σπουδές της, άφησε το στίγμα της στο 2014. Μετά το Οσκαρ, ακολούθησε μία καμπάνια για τον οίκο Miu Miu, εξώφυλλο στη Vogue, εξώφυλλο στο People ως το ωραιότερο πρόσωπο στον κόσμο για το 2014 και φυσικά το πρόσωπο της καμπάνιας Lancome. Θέλετε για την ιστορία της ζωής της και τον ρατσισμό που έχει βιώσει, θέλετε για την απίστευτη ομορφιά της και το ταλεντο της, θέλετε για την απίστευτη προσωπικότητά της και το θάρρος της να μιλάει έξω από τα δόντια, η Λουπίτα Νιόγκο μας συστήθηκε το 2014 και φυσικά περιμένουμε πολύ περισσότερα από εκείνη στο μέλλον. 

Ελίζαμπεθ Χολμς: Η νεότερη δισεκατομμυριούχος 
Η Ελίζαμπεθ Χολμς παράτησε τις σπουδές της για να αλλάξει τον τομέα της υγείας. Ιδρυσε την Theranos και στα 30 της είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος που βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού Forbes με τις-τους 400 πλουσιότερες-ους ανθρώπους στην Αμερική. Στα 19 της άφησε τις σπουδές της και θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερο να αρχίσει να εργάζεται πάνω σε μια ιδέα της, η οποία στόχευε να αλλάξει τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Και το κατάφερε δημιουργώντας μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 31.12.14 από την thetoc.gr γραμμένη από την Ελίνα Μαμμή στην http://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/oi-gunaikes-pou-allaksan-ton-kosmo-to-2014