19 Νοε 2015

Απόφαση για την ισότητα του γάμου του Δικαστή Posner 11

Εν ολίγοις, η Ιντιάνα υποστηρίζει ότι οι λεσβιακές, ομοερωτικές σχέσεις δημιουργούνται και διαλύονται χωρίς νομικές συνέπειες επειδή δεν δημιουργούν οικογένεια-που να προκαλεί σχετικές κανονιστικές ανησυχίες.
Ωστόσο, ενθαρρύνοντας τον γάμο είναι λιγότερο πιθανό με τον εξαναγκασμό οι πατέρες να αναλάβουν την ευθύνη για τα ανεπιθύμητα παιδιά τους –ο νόμος του κράτους έχει τους μηχανισμούς για τον προσδιορισμό της πατρότητας και την απαίτηση από τον πατέρα να συμβάλει στην υποστήριξη των παιδιών του,- από ότι η προώθηση της ευημερίας των παιδιών, ενθαρρύνοντας τους γονείς να δεσμευτούν σε μια σταθερή σχέση στην οποία θα αναθρέψουν μαζί τα παιδιά. Επιπλέον, εάν το να κατευθύνεις το παραγωγικό σεξ στο γάμο ήταν η μόνη αιτία που η Ιντιάνα αναγνώρισε το γάμο, η Πολιτεία δεν θα επέτρεπε σε ένα υπογόνιμο πρόσωπο να τελέσει γάμο. Πράγματι θα έληγαν οι άδειες γάμου όταν μία-ένας από τις-τους συζύγους (γόνιμη-ος αρχικά στο γάμο) καθίστατο υπογόνιμη-ος εξαιτίας της ηλικίας ή κάποιας ασθένειας. Η Πολιτεία αντιμετωπίζει τις έγγαμες Lbtiq ως επίδοξες "ελεύθερες σκοπεύτριες" του ετερό γάμου, που αδικαιολόγητα καρπώνονται παροχές-οφέλειες που προορίζονται για τα γόνιμα ζευγάρια. Αλλά και τα ετερό υπογόνιμα ζευγάρια είναι ελεύθερες σκοπεύτριες-ες επίσης. Γιατί στα ετερό υπογόνιμα ζευγάρια επιτρέπεται να καρπωθούν τις παροχές-οφέλη που παρέχονται σε γάμους ετερό γόνιμων ζευγαριών, και στα Lbtiq ζευγάρια δεν επιτρέπεται;

Η Πολιτεία προσφέρει δύο περίπλοκες απαντήσεις, καμία από τις δύο δεν απαντά στην κατηγορία ότι η πολιτική του γάμου είναι underinclusive στα Lbtiq ζευγάρια. Επισημαίνει ότι στην περίπτωση των περισσοτέρων ετερό ζευγαριών, μόνο η μία-ένας σύζυγος είναι υπογόνιμη-ος, και ισχυρίζεται ότι, αν απαγορευόταν αυτά τα ζευγάρια να τελέσουν γάμο θα υπήρχε ο κίνδυνος η γόνιμη-ος σύζυγος να αναζητήσει ένα γόνιμο ετερό πρόσωπο για αναπαραγωγή και το αποτέλεσμα θα ήταν "πολλαπλές σχέσεις που ίσως έδιναν ακούσια παιδιά".
Είναι αλήθεια ότι, το γόνιμο μέλος του υπογόνιμου ζευγαριού ίσως αποφασίσει, να παράξει παιδιά για το υπογόνιμο ζευγάρι μέσω τραπέζης σπέρματος (αν το γόνιμο μέλος είναι γυναίκα), ή να παράξει παιδιά για τον υπογόνιμο σύζυγο (και κατ' επέκταση για το ζευγάρι) με παρένθετη μητέρα, είτε να παιδοθετήσουν, ή να πάρουν διαζύγιο. Αλλά το πιο απίθανο είναι ότι το γόνιμο μέλος, όπου επιθυμεί βιολογικά παιδιά, θα αναπτύξει αναπαραγωγικές σεξουαλικές σχέσεις με ένα άλλο ετερό πρόσωπο και στη συνέχεια να εγκαταλείψει τα παιδιά - που είναι ο διακηρυγμένος φόβος της Πολιτείας. 

Η Πολιτεία μας λέει ότι τα μη-γόνιμα ετερό ζευγάρια που τελούν γάμο είναι το μοντέλο, κοινωνικά αναμενόμενης συμπεριφοράς για τα άλλα ετερό ζευγάρια των οποίων η σεξουαλική επαφή μπορεί να παράγει παιδιά. Αυτό είναι ένα περίεργο επιχείρημα, τα γόνιμα ζευγάρια δεν μαθαίνουν για την ανατροφή των παιδιών από τα υπογόνιμα ζευγάρια. Και γιατί ο γάμος δεν θα στείλει το ίδιο μήνυμα που η Πολιτεία νομίζει πως ο γάμος των υπογόνιμων ετερό ζευγαριών στέλνει -ότι ο γάμος είναι μια επιθυμητή συνθήκη-κατάσταση; Είναι αλήθεια ότι τα υπογόνιμα ή αλλιώς τα μη παραγωγικά ετερό ζευγάρια (μερικά γόνιμα ζευγάρια επιλέγουν να μην έχουν παιδιά) διαφέρουν από τα γόνιμα ζευγάρια στο ότι είναι πιο εύκολο για την Πολιτεία να προσδιορίσει πως το ζευγάρι είναι υπογόνιμο λόγω του ότι είναι του ίδιου φύλου. Θα ήταν μια εισβολή στην ιδιωτική ζωή το να εξαρτάται η επιλογή των ετερό ζευγαριών να τελέσουν γάμο με το αν είναι γόνιμες-οι και οι δύο υποψήφιες-οι σύζυγοι (παρά το γεγονός όπως θα δούμε αργότερα, ότι το Wisconsin φλερτάρει με μια τέτοια προσέγγιση  όσον αφορά μια άλλη κατηγορία υπογόνιμων ζευγαριών). 


Βρίσκεστε στο ΙΑ' μέρος για να βρεθείτε ΙΒ' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.9.2014 και την μεταφράσαμε από την https://38.media.tumblr.com/8532fff79925c630d5c361560cf8f717/tumblr_njxejpmnrT1s2yegdo1_r1_400.gif