19 Νοε 2015

Απόφαση για την ισότητα του γάμου του Δικαστή Posner 9


Και αρνείται ή μειώνει τις παροχές που επιτρέπονται σε οικογένειες που έχασαν σύζυγο και γονέα, τις παροχές-οφέλη που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οικογενειακής ασφάλειας. [Ο νόμος επίσης] αφαιρεί από τα έγγαμα Lbtiq ζευγάρια τα καθήκοντα και τις ευθύνες που αποτελούν ουσιώδες μέρος του έγγαμου βίου και που στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι τιμή τις-τους να τα αποδεχτούν". Id. at 2695 (οι αναφορές παραλείπονται).

Φυσικά υπάρχει και το κόστος του γάμου όπως και οι παροχές-οφέλη, όχι μόνο το ασήμαντο κόστος της άδειας γάμου, αλλά επίσης υποχρεώσεις, όπως η διατροφή, όπου μία διαζευγμένη-ος σύζυγος μπορεί να αναγκαστεί να επωμιστεί. Αλλά αυτά είναι μεταξύ "των καθηκόντων και των ευθυνών που αποτελεί ουσιώδες μέρος του έγγαμου βίου και που [οι σύζυγοι], στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι τιμή τις να αποδεχτούν". Το ότι ο γάμος εξακολουθεί να κυριαρχεί της συμβίωσης ως μια επιλογή των ζευγαριών υποδεικνύει ότι κατά μέσο όρο το ποσό των υλικών και άϋλων οφελημάτων του γάμου υπερβαίνει το κόστος.

Υπό το πρίσμα της ανωτέρω ανάλυσης, είναι προφανές ότι είναι αβάσιμη η απόρριψη του Lbtiq γάμου, από πλευράς της κυβέρνησης είναι μια άρνηση του νόμου της ίσης προστασίας, και συνεπώς στην Ιντιάνα και στο Ουισκόνσιν, πρέπει να επικρατήσει ένα σαφές συμψηφιστικό κυβερνητικό συμφέρον για την απόρριψη αυτή. Εάν έχουν πράξει [οι Πολιτείες] έτσι, είναι πραγματικά το μόνο ζήτημα που έχουμε ενώπιον μας, και η ισοροπία της παρούσας γνωμοδότησης είναι αφιερωμένη σε αυτό - εκτός από το ότι πριν από την αντιμετώπιση του πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επιχείρημα της Πολιτείας ότι ανεξάρτητα από το βάσιμο των ισχυρισμών των εναγουσών-ντων, δεσμευόμαστε από την υπόθεση Baker κατά Nelson - Baker v. Nelson, 409 US 810 (1972) (nem.), να τις απορρίψουμε [τις πολιτείες]. Σε αυτή την υπόθεση το Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να διατυπώσει γνωμοδότηση, απέρριψε "ελλείψει μιας ουσιαστικής ομοσπονδιακής ερώτησης" την έφεση ενός Πολιτειακού δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει ότι η απαγόρευση του Lbtiq γάμου δεν παραβιάζει το Σύνταγμα. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μια απόφαση χωρίς γνωμοδότηση επί της ουσίας είναι δεσμευτική για τα κατώτερα δικαστήρια, το Ανώτατο Δικαστήριο σμίλεψε μια εξαίρεση σε αυτή τη αρχή-κανόνα της δικαστικής ιεραρχίας στην υπόθεση Hicks κατά Miranda - Hicks v. Miranda, 422 U.S. 332, 344 (1975), "όταν δογματικές εξελίξεις υποδηλώνουν αλλοιώς", δείτε επίσης την υπόθεση United States κατά της Κομητείας Blaine - United States v. Blaine County, 363 F.3d 897, 904 (9ο Cir 2004.), την υπόθεση Soto-Lopez κατά της Επιτροπής της Πολιτικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης - Soto-Lopez v. New York City Civil Service Commission, 755 F.2d 266, 272 (2d Cir. 1985). Η υπόθεση Baker αποφασίστηκε το 1972 – πριν 42 χρόνια στις σκοτεινές εποχές, καθόσον η εκδίκαση διαφορών σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των Lbtiq προκαλούσε ανησυχία. Μεταγενέστερες αποφάσεις όπως η υπόθεση Romer κατά Evans 517 U.S. 620, 634-36 (1996), και η Lawrence κατά του Τέξας, 539 US 558, 577-79 (2003), καθώς και η Ηνωμένες Πολιτείες κατά Windsor είναι διακριτές από τις παρούσες δύο υποθέσεις, αλλά καθίσταται σαφές ότι η υπόθεση Baker δεν είναι πλέον έγκυρη. Τουλάχιστον θεωρούμε ότι είναι διακριτές. Αλλά ο Δικαστής Scalia, σε μια μειοψηφούσα γνώμη στην υπόθεση Lawrence, 539 U.S. at 586, συμφώνησε με τον Προεδρεύοντα δικαστή Rehnquist και τον Δικαστή Thomas, πως δεν τις θεωρούσε [διακριτές]. Έγραψε ότι “η αρχή-κανόνας και η λογική” θα απαιτούσε το Δικαστήριο, να λάβει υπόψη την απόφασή της υπόθεσης Lawrence, για να διαπιστώσει ότι υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα στον Lbtiq γάμο. Id. at 605. 

 
Είναι η σειρά της Ιντιάνα να “κάνει την κίνηση”, η οποία υπερασπίζεται την άρνησή της να μην επιτρέπει τον Lbtiq γάμο για έναν και μοναδικό λόγο, ότι δηλαδή ο μοναδικός σκοπός της κυβέρνησης (ή τουλάχιστον σκοπός της κυβέρνησης της Ιντιάνα) το ότι κάνει τον γάμο νομική σχέση (σε αντίθεση με τη συμβίωση, που είναι καθαρά μια [σχέση] συμβολαίου) είναι για να ενισχύσει την ευημερία των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολιτεία έχει υποστηρίξει ότι η αναγνώριση του Lbtiq γάμου φαλκιδεύει-υπονομεύει τον συμβατικό γάμο.


Βρίσκεστε στο Ζ' μέρος για να βρεθείτε Η' μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.9.2014 και την μεταφράσαμε από την https://38.media.tumblr.com/8532fff79925c630d5c361560cf8f717/tumblr_njxejpmnrT1s2yegdo1_r1_400.gif